Nagyvilág

Pénteken kiderül, hogy a választási bizottság arcvesztéssel száll-e ki a „kopaszbalhéból”

A HVG.hu értesülése szerint már előre próbálják hárítani a felelősséget.

Pénteken délután dönt arról a Nemzeti Választási Bizottság, hogy tesz-e bármit azért, mert leállították a „kopaszbalhé miatti nyomozást”. A HVG.hu szerint a tét az, hogy a magyar választási rendszer felett őrködő legfőbb testület „totális arcvesztéssel megtagadja saját korábbi határozatát, miszerint jogsértés történt”, vagy legalább megpróbálja megőrizni a hitelesség látszatát azzal, hogy további nyomozást kérve visszadobja a labdát a hatóságoknak.

Külső és belső kamerafelvételek is készültek arról, hogy az Erdősi Lászlónéval érkező „kidobóemberek” hogyan akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt abban, hogy leadhassa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár ellen. A helyzet egyértelműsége ellenére a rendőrség megszüntette az ügyben indult nyomozást, arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Mivel a fideszes delegáltak többségével működő testület saját határozatában kimondta, hogy „egyértelműen visszaélésszerű joggyakorlás” történt, rendkívül aggályos lesz, ha beletörődnek abba, hogy a rendőrség nem hajlandó tovább nyomozni.

A HVG.hu azonban úgy tudja: a pénteki döntést megalapozó anyagokban már több olyan megállapítás szerepel, amellyel előre hárítani próbálnak. Már a döntés előkészítésében azt fejtegetik, hogy csak az a törvényi feladatuk, hogy választójogi szempontból minősítsék a történteket, és nekik annyi volt a dolguk, hogy kezdeményezzék a büntetőügyekben illetékes szervek eljárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik