Külföld
NEW YORK, NY - NOVEMBER 03:  Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a news conference before a public signing for his new book "Crippled America: How to Make America Great Again," at the Trump Tower Atrium on November 3, 2015 in New York City. According to a new poll, Ben Carson, the retired neurosurgeon, has pulled ahead of Trump with 29% of Republican primary voters.  (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Milliókért vásárolt Trump kampánya Trump könyvéből

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 08. 26. 13:38

A milliárdos üzletember több cége is komoly pénzeket akasztott le a főnök elnökválasztási hadjáratának köszönhetően.
Korábban a témában:

Donald Trump kampánya 55 ezer dollár értékben vásárolt be a jelölt könyvéből, a republikánus elnökjelölt választási hadjáratára kapott adományokból – jelentette a Daily Beast, a szövetségi választási bizottság (FEC) által közzétett hivatalos iratokra hivatkozva. Ebből az összegből 3 500 darab kemény fedelű, vagy valamivel több mint ötezer darab puha fedelű kiadást lehet megvenni Trump tavaly novemberben megjelent könyvéből (Crippled America: How to Make America Great Again – Megbénult Amerika: Hogy tehetjük újra naggyá Amerikát).

Egy kampányfinanszírozási szakember a lapnak elmondta: a könyvvásárlásokkal Trump megsértheti az FEC szabályait, ha a kampányának eladott példányok után kézhez kapja a szerzőnek járó pénzt. A Trump-kampány nem választolt a Daily Beast azon kérdésére, hogy a republikánus elnökjelölt lemondott-e a neki járó jogdíjakról, kiadója pedig a lap többszöri megkeresésére sem reagált.

A Barnes & Nobles könyvesbolttól megvásárolt könyveket egyébként a kampány közlése szerint a republikánus konvención osztották szét a jelenlévők között, egy ajándékcsomag részeként. Ugyanakkor felmerült annak a gyanúja is, hogy a felvásárlással el akarták érni, hogy Trump könyve feljebb kússzon a könyveladási listákon. A New York Times bestseller listájára ugyanis csak a rendes könyvesboltokban, teljes áron eladott könyvek kerülnek fel, azok nem, amiket – tömegesen – közvetlenül a kiadóktól vásárolnak meg.

Milliárdokkal gazdagodtak Trump cégei a kampány miatt

A milliárdos üzletember már eddig is megtalálta a módját annak, hogy saját cégei és gyermekei jól járjanak elnökválasztási kampányával. A legfrissebb adatok szerint a választási hadjáratára kapott adományokból 7,7 millió dollárt (kétmilliárd forint) költött el saját vállalkozásaira és családtagjaira, amiben vannak ingatlanbérlések, utazási költségek és étkezés is.

A legtöbb pénzt légitársasága, a magángépeket üzemelő TAG Air kapta a kampánytól: tavaly június óta 5,6 millió dollárt (1,5 milliárd forint) fizetett a cégnek a kampány, ami feltehetően üzemanyagköltség. Trump ugyanis mindenhova saját Boeing 757-esével megy, ami a Huffington Post cikke szerint óránként tízezer dollárnyi üzemanyagot éget el.

De jól jártak ingatlanos cégei is. Az amerikai sajtóban közzétett adatok szerint a kampány legnagyobb egyszeri kifizetése volt májusban, amikor több mint 420 ezer dollárt (115 millió forint) fizettek Trump floridai Mar-a-Lago Clubjának szállásért és étkezésért, és ezen felül még nagyjából kétszázezer dollárt más Trump ingatlanok (szállodák és golfklubok) bérlésére.

The Mar-a-Lago Estate, owned by Donald Trump, lies at the water's edge in Palm Beach, Florida. The mansion was built by Marjorie Merriweather Post in the 1920s. (Photo by ������ Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images)
A Mar-a-Lago Club, a floridai Palm Beach-en (Fotó:Europress)

És közben egyre több pénzt fizet a kampány a New York-i Trump Towerben bérelt irodák után. Először a Huffington Post vette észre, hogy a bérleti díjak jelentősen emelkedtek, miután Trump már a zsebében tudhatta a republikánus elnökjelölti címet, és kampánya finanszírozásába beszállt a párt, és az adományozók.

Abban az időszakban, amikor saját pénzét költötte a választásra, alig több mint 35 ezer dollárt (9,5 millió forfint) fizetett havonta a Trump Tower Commercial nevű cégének az irodahelységek bérleti díjára, májusban már annak a dupláját, és júliusban már majdnem 170 ezer dollárt (46,5 millió forint). A kampány szerint azért, mert nagyobb irodákat kellett kivenniük az épületben.

Trumpot azonban nem lehet azzal vádolni, hogy az elnökválasztási kampányt saját meggazdagodására használná fel: a milliárdos üzletember júliusban kétmillió dollárt adott kampányának, és ezzel már 52 millió dollárral szállt be saját pénzéből elnökválasztási hadjáratába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.