Nagyvilág

Amnesty: a burkini-tilalom csak nők megalázására jó

Az önkormányzati rendeletek a legmagasabb szintű franciaországi közigazgatási bíróság előtt vannak.

A burkini-tilalom megalázó és zaklatásoknak teszi ki a nőket Franciaországban – írja közleményében az Amnesty International. Emlékeztetnek: jelenleg Franciaország legmagasabb szintű közigazgatási bíróságán múlik, hogy mi lesz a szerintük jogsértő tilalom sorsa, amely az egész testet fedő fürdőruhára vonatkozik.

John Dalhuisen, a szervezet európai igazgatója szerint a francia hatóságoknak el kell felejteniük, hogy a tilalom bármennyire is a nők jogainak védelmét szolgálja. Úgy véli, ez egy diszkriminatív rendelet, amelynek alapja az intolerancia, és csak további előítéleteket szül. Az emberek életébe beavatkozó, őket hátrányosan megkülönböztető lépésről van szó, amely korlátozza a nők választási lehetőségeit, sérti a jogaikat és további jogsértésekhez vezet – jelentette ki.

A burkinit betiltó rendeleteket önkormányzatok fogadták el, a higiénés előírásokra, a közbiztonságra vagy a nők jogaira hivatkozva. Ugyanakkor elfogadásuk egyértelműen egy egyébként is stigmatizált kisebbséggel szembeni előítéleteken alapul – véli az Amnesty. Dalhuisen szerint a tilalmak nem javítanak a közbiztonságon, csak emberek nyilvános megalázására jók.

Ha a francia hatóságok tényleg olyan elkötelezettek a véleménynyilvánítás szabadsága és a női jogok mellett, akkor ezeket a jogsértő tilalmakat azonnal és feltétel nélkül el kell törölniük

– mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik