Nagyvilág

A török kormányfő szerint addig maradnak Szíriában, amíg meg nem tisztítják a határt a terroristáktól

A támadás elkövetőjeként nem sokkal később a kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet jelentkezett. A merénylet két nappal az után történt, hogy a török haderő Eufráteszi Pajzs elnevezéssel megindította első hadműveletét az Egyesült Államok harci gépeinek, valamint a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékeltnek mondott ellenzéki csoport támogatásával.

Yildirim kifejtette: a terrorszervezeteknek az a céljuk, hogy önálló államot hozzanak létre. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Törökország nemcsak saját, hanem Szíria területi egységét is meg szeretné őrizni.

Ankara a jellemzően kurdokból áló Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres csoportot, a Demokratikus Egyesülés Pártjának katonai szárnyát ugyanolyan terrorszervezetnek tekinti, mint az IÁ-t.

Joe Biden amerikai alelnök szerdán a török állásponttal összhangban a héten úgy nyilatkozott, hogy a YPG-nek vissza kell húzódnia az Eufrátesz folyó keleti oldalára, és ha átkelnek a folyón, elveszítik Washington támogatását. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön már tájékoztatta is Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert: a YPG megkezdte a visszavonulást.

Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön ennek ellenére azt közölte, hogy a YPG egy alakulata az éjszaka folyamán Manbídzs városából nem keletre, hanem északra, a török hadművelet keretében szerdán elfoglalt Dzserablúsz felé indult, és ellenőrzése alá vont hét falut. Biztonsági források pedig arról értesítették az Anadolut, hogy továbbra is tűzparancs van érvényben az YPG tagjai ellen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik