Külföld
julian assange (julian assange)

Nemi erőszak áldozatairól és melegekről is szivárogtatott a WikiLeaks

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2016. 08. 25. 17:06

A WikiLeaks arról lett ismert, hogy hatalmas mennyiségű kormányzati, ügynökségi, politikai és ismert személyektől származó dokumentumot hozott nyilvánosságra. Az Associated Press egy friss vizsgálata után viszont kiderült: a szivárogtatásoknak egy része civil emberekhez kötődik. Eddig csak olyan nagy szervezetek, mint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), az amerikai demokrata párt vagy a szaúdi külügyminisztérium voltak alanyai az eredetileg titkos iratok publikálásának, most azonban több száz ember (köztük beteg gyerekek, nemi erőszak áldozatai vagy mentális betegek) adatait is nyilvánosan elérhetővé tették.
Korábban a témában:

Az AP szerint ráadásul sikerült egy olyan szaúdi férfi nevét is publikálni, akit azért tartóztattak le az országában, mert kiderült, hogy meleg – Szaúd-Arábiában ezért börtön vagy halálbüntetés jár. Közreadták továbbá a nevét azoknak a nőknek is, akiket a felettesük zaklatott, és azoknak a férfiaknak is, akiket megerőszakoltak – egyiküket olyan súlyosan, hogy eltört a lába.

Mindenemet felrakták: a telefonszámom, a címem, a nevem, minden részletet. Ha a feleségem családja megtudja… Egy ilyen lépés konkrétan tönkretehet embereket

– nyilatkozta az AP-nek egy férfi, akinek egy korábbi partnerével folyó apasági vitájáról írtak a dokumentumokban. A szervezet próbálta elérni a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot, ő azonban nem válaszolt sem az interjúmegkeresésre, sem az emailben elküldött kérdésekre. A WikiLeaks is csak Twitteren üzent: szerintük ez a téma már lerágott csont, csak most újra elővették a választások miatt, és hogy “szalagcímet sem érdemel”.

Assange egyébként az elmúlt négy évet a londoni Ecuadori Nagykövetségen töltötte – itt keresett ugyanis menedéket miután a svéd hatóságok elő akarták venni állítólagos szexuális zaklatások miatt. Assange nem mutatta semmi jelét annak, hogy a kérdéses tartalmat eltávolítják-e jövőben: ez pedig már csak azért is aggályos, mert csak a szaúdi anyagokban 124 orvosi fájl van.

Ennek semmi köze a politikához vagy a korrupcióhoz

– nyilatkozta dr. Nayef al-Fayez, aki megerősítette, hogy az egyik agydaganattal küzdő páciense is azok között volt, akinek a szenzitív adatai felkerültek az egyik csomagban. Az AP-nek 23 érintettet sikerült elérnie: egy részük nem is tudott róla (például azért, mert az országában elérhetetlen a WikiLeaks), mások csak a vállukat rándították, de voltak olyanok is, akiket sokkolt a hír.

Tragédia. Mi van, ha a testvéreim, szomszédaim, ismerőseim vagy bárki, akit nem is ismerek, látta? Milyen okból tették közzé a történetem?

– nyilatkozta egyikük egy telefonhívás alkalmával. A fogyatékkal élő asszony egyébként titokban eladósodott azért, hogy egy beteg rokonán segítsen. Nem ez az első, hogy ilyesfajta húzásra figyel fel az AP: az egy hónappal ezelőtti, a Demokrata Nemzeti Bizottság emailjeit kiszivárogtató anyagban is több személyes adat volt – az érintettek közül ketten azt mondták, nem sokkal később tolvajok próbálták ellopni az adataikat, és meg is kellett változtatniuk azokat, miután fenyegető üzeneteket kaptak. Nagyjából három tucat fájl családi történésekkel foglalkozik: házasságokról, válásokról, gyerektartásról, a gyereke(ke)t hiányoló üzenetekről.

Ezek között akadnak olyan házassági anyakönyvi kivonatok is, amelyekben megtalálhatóak olyan információk is, miszerint a menyasszony szűz volt-e vagy sem. Egy másik dokumentumban egy férj meddőségéről írnak, de van szó elkapott HIV-ről és hepatitis C-ről is.

 

Ezek már csak azért is furák, mert hat évvel ezelőtt Assange arról nyilatkozott, hogy igyekeznek minimalizálni a “károkozást”: például ezért nem hozzák nyilvánosságra az orvosi iratokat. Annak idején minden egyes anyagot átnéztek, és megjelölték a szenzitív adatokat tartalmazóakat – később viszont Assange türelmetlenné vált, idegesítette a lassú “ügymenet”, ami nemcsak időigényes, de drága is volt. Az oldaltól egyébként már az eddigi támogatók is elfordultak: Glenn Greenwald újságíró, a WikiLeaks eddigi vezető szövetségese mellett Edward Snowden is úgy gondolja, hogy sokkal több figyelmet kéne szentelniük a munkájukra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.