Nagyvilág

Nemi erőszak áldozatairól és melegekről is szivárogtatott a WikiLeaks

Julian-Assange(210x140)(1).jpg (Julian Assange, wikileaks, )
Julian-Assange(210x140)(1).jpg (Julian Assange, wikileaks, )
A WikiLeaks arról lett ismert, hogy hatalmas mennyiségű kormányzati, ügynökségi, politikai és ismert személyektől származó dokumentumot hozott nyilvánosságra. Az Associated Press egy friss vizsgálata után viszont kiderült: a szivárogtatásoknak egy része civil emberekhez kötődik. Eddig csak olyan nagy szervezetek, mint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), az amerikai demokrata párt vagy a szaúdi külügyminisztérium voltak alanyai az eredetileg titkos iratok publikálásának, most azonban több száz ember (köztük beteg gyerekek, nemi erőszak áldozatai vagy mentális betegek) adatait is nyilvánosan elérhetővé tették.

Az AP szerint ráadásul sikerült egy olyan szaúdi férfi nevét is publikálni, akit azért tartóztattak le az országában, mert kiderült, hogy meleg – Szaúd-Arábiában ezért börtön vagy halálbüntetés jár. Közreadták továbbá a nevét azoknak a nőknek is, akiket a felettesük zaklatott, és azoknak a férfiaknak is, akiket megerőszakoltak – egyiküket olyan súlyosan, hogy eltört a lába.

Mindenemet felrakták: a telefonszámom, a címem, a nevem, minden részletet. Ha a feleségem családja megtudja… Egy ilyen lépés konkrétan tönkretehet embereket

– nyilatkozta az AP-nek egy férfi, akinek egy korábbi partnerével folyó apasági vitájáról írtak a dokumentumokban. A szervezet próbálta elérni a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot, ő azonban nem válaszolt sem az interjúmegkeresésre, sem az emailben elküldött kérdésekre. A WikiLeaks is csak Twitteren üzent: szerintük ez a téma már lerágott csont, csak most újra elővették a választások miatt, és hogy “szalagcímet sem érdemel”.

Assange egyébként az elmúlt négy évet a londoni Ecuadori Nagykövetségen töltötte – itt keresett ugyanis menedéket miután a svéd hatóságok elő akarták venni állítólagos szexuális zaklatások miatt. Assange nem mutatta semmi jelét annak, hogy a kérdéses tartalmat eltávolítják-e jövőben: ez pedig már csak azért is aggályos, mert csak a szaúdi anyagokban 124 orvosi fájl van.

Ennek semmi köze a politikához vagy a korrupcióhoz

– nyilatkozta dr. Nayef al-Fayez, aki megerősítette, hogy az egyik agydaganattal küzdő páciense is azok között volt, akinek a szenzitív adatai felkerültek az egyik csomagban. Az AP-nek 23 érintettet sikerült elérnie: egy részük nem is tudott róla (például azért, mert az országában elérhetetlen a WikiLeaks), mások csak a vállukat rándították, de voltak olyanok is, akiket sokkolt a hír.

Tragédia. Mi van, ha a testvéreim, szomszédaim, ismerőseim vagy bárki, akit nem is ismerek, látta? Milyen okból tették közzé a történetem?

– nyilatkozta egyikük egy telefonhívás alkalmával. A fogyatékkal élő asszony egyébként titokban eladósodott azért, hogy egy beteg rokonán segítsen. Nem ez az első, hogy ilyesfajta húzásra figyel fel az AP: az egy hónappal ezelőtti, a Demokrata Nemzeti Bizottság emailjeit kiszivárogtató anyagban is több személyes adat volt – az érintettek közül ketten azt mondták, nem sokkal később tolvajok próbálták ellopni az adataikat, és meg is kellett változtatniuk azokat, miután fenyegető üzeneteket kaptak. Nagyjából három tucat fájl családi történésekkel foglalkozik: házasságokról, válásokról, gyerektartásról, a gyereke(ke)t hiányoló üzenetekről.

Ezek között akadnak olyan házassági anyakönyvi kivonatok is, amelyekben megtalálhatóak olyan információk is, miszerint a menyasszony szűz volt-e vagy sem. Egy másik dokumentumban egy férj meddőségéről írnak, de van szó elkapott HIV-ről és hepatitis C-ről is.

 

Ezek már csak azért is furák, mert hat évvel ezelőtt Assange arról nyilatkozott, hogy igyekeznek minimalizálni a “károkozást”: például ezért nem hozzák nyilvánosságra az orvosi iratokat. Annak idején minden egyes anyagot átnéztek, és megjelölték a szenzitív adatokat tartalmazóakat – később viszont Assange türelmetlenné vált, idegesítette a lassú “ügymenet”, ami nemcsak időigényes, de drága is volt. Az oldaltól egyébként már az eddigi támogatók is elfordultak: Glenn Greenwald újságíró, a WikiLeaks eddigi vezető szövetségese mellett Edward Snowden is úgy gondolja, hogy sokkal több figyelmet kéne szentelniük a munkájukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik