Nagyvilág

Elvihetik a németek a harci repülőiket Törökországból

Azért, mert akadályozni próbálják a német vezetést abban, hogy meglátogassák az ott szolgáló katonákat.

A német haderő azt tervezi, hogy áthelyezi Törökországban állomásozó Tornado harci repülőgépeit Ciprusra vagy Jordániába. A gépek az Iszlám Állam elleni hadjáratban vesznek részt.

Az incirliki légi bázison jelenleg hat Tornado és nagyjából 240 német katona állomásozik. Ugyanakkor a törökök nem engedik, hogy a német vezetők ellátogassanak a légi bázisra. A CDU-CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták védelmi szóvivője azt mondta: ha nem látogathatják meg a katonáikat, az a törökökkel folytatott együttműködés végét jelenti.

A konfliktus még a puccskísérlet előtt alakult ki amiatt, hogy a német parlament határozatában népirtásnak minősítette az örmények elleni 1915-ös tömeggyilkosságot. Törökország ezután megakadályozta, hogy Ralf Brauksiepe védelmi államtitkár-helyettes meglátogassa a légi bázist. Később a védelmi miniszter elmehetett Incirlikbe, de az őt kísérő újságírók és más politikusok nélkül.

A német védelmi minisztérium nem erősítette meg hivatalosan, hogy elvinnék Törökországból a Tornadókat és a tanker repülőgépeiket. „Szeretnénk Törökországból folytatni a missziót, de nem az incirliki bázis az egyetlen lehetőségünk” – jelentette ki egy minisztériumi szóvivő. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik