Nagyvilág

49 ezer gyermek halhat meg Nigériában, de nincs pénz, hogy segítsenek rajtuk

Az UNICEF szerint 308 millió dollár kellene, de ebből csak 41 millió van meg.

Közel félmillió gyermek szenved súlyos alultápláltságtól a nigériai Csád-tó térségében – közölte az ENSZ gyermekvédelmi alapja. A katasztrófahelyzet kiváltó okai a szárazság és az, hogy a Boko Haram nevű iszlamista fegyveres csoport terrorizálja a térséget.

Az UNICEF szerint 308 millió dollárra van azonnal szükség, hogy elkerüljék a legrosszabbat: 49 ezer gyermek halhat meg idén, ha nem kapnak segítséget. Ebből csak 41 millió áll az alap rendelkezésére.

A válság négy országot érint, Csádot, Nigériát, Nigert és Kamerunt. A Boko Haram 2015-ben még egy Belgiumnyi területet tartott ellenőrzése alatt, de a négy ország közös katonai erőfeszítéssel, másfél év alatt visszaszorította a terrorszervezetet, amelynek megmaradt erői az őserdőben rejtőzködnek.

A fegyveresek visszaszorítását követően tudták felmérni a szélsőséges iszlamisták rémuralma által okozott humanitárius katasztrófát. Városok, falvak maradtak alapvető szolgáltatások nélkül, a kórházak kétharmadát lerombolták, az infrastruktúra háromnegyedét újjá kell építeni.

Még most is 2,2 millióan vannak azok, akik a Boko Haram által megszállt területen élnek, vagy nem tudnak hazatérni otthonukba. A meggyengült fegyveres szervezet követői viszont katonai előrenyomulás helyett már inkább öngyilkos robbantásokkal támadnak. Ezekhez idén 38 esetben gyermekeket használtak fel. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik