Nagyvilág

A török-orosz focimeccsen találkozhat Putyin és Erdogan

Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 31-én Antalyába utazik, hogy ott a török-orosz barátságos labdarúgó mérkőzés alkalmából találkozzon Recep Tayyip Erdogan török államfővel – közölték az elmúlt napokban török sajtóforrások. Hivatalosan nem erősítették meg az orosz média által is felkapott értesülést. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában azt mondta: “jelen pillanatban semmilyen döntés nem született”Putyin látogatásáról.

Mint mondta, a török külügyminisztérium kedden felhívta az ankarai orosz nagykövetséget, de annak részéről nem hangzott el igény a mérkőzéssel kapcsolatban. Cavusoglu személyes véleménye szerint ugyanakkor az orosz elnök lehetséges jelenléte a mérkőzésen “pozitív esemény lesz, amely nagyban hozzájárul Törökország és Oroszország kapcsolatainak normalizálásához”.

Július végén Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem zárta ki, hogy Putyin ellátogasson a török-orosz barátságos mérkőzésre, de, mint mondta, ez az esemény akkor nem szerepelt az orosz vezető hivatalos tervei között. Ha létrejönne, az antalyai lenne az orosz elnök első törökországi látogatása a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása óta. Ezt az tette lehetővé, hogy Erdogan június 27-én levélben kért bocsánatot amiatt, hogy a török légierő tavaly októberben –  légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában harci feladatot teljesítő orosz vadászbombázót. Az incidens miatt Moszkva szankciókat léptetett életbe Ankara ellen.

A török államfő augusztus 9-én Szentpétervárra látogatott, ahol Putyinnal megállapodott a kétoldalú kapcsolatok fokozatos és átfogó helyreállításához, beleértve a Török Áramlat gázvezeték-projekt felélesztését és az akkuyui nukleáris erőmű megépítését. A két ország viszonyára ugyanakkor továbbra is árnyékot vet, hogy a szíriai konfliktus ügyében továbbra is fennmaradtak a nézetkülönbségek. Az orosz légierő tavaly óta Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán avatkozik be, Törökország pedig a felkelők támogatására indított szárazföldi műveletet a vele szomszédos arab országban. Mindkét ország a terroristák elleni harccal indokolja fellépését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik