Nagyvilág

Vietnamból rabolnak feleséget a kínai férfiaknak

Voltak, akik kisgyermeküket hátrahagyva szöktek meg a rájuk kényszerített házasságból.

Fiatalkorú, sőt kiskorú lányokat is elrabolnak Vietnamban, hogy eladják őket kínai férfiaknak – számolt be riportjában a CNN.

Verték és éheztették, hogy belemenjen a házasságba

A határ menti falvak a legveszélyesebbek: akár 13 éves kislányokat is lépre csalnak vagy elkábítanak, és mire feleszmélnek, már a határ túloldalán vannak. Hatalmas a kereslet: az évtizedekig tartó egykepolitika és a fiú újszülöttek előnyben részesítése súlyosan eltorzította a nemi arányokat Kínában, és vannak, akik így szereznek maguknak feleséget.

Az ENSZ embercsempészet elleni szervezetének vietnami koordinátora elmondta: egy átlagos kínai férfinak rengeteg pénzébe kerül, hogy kínai nőt vehessen feleségül, alapvető elvárás a fényűző lakodalom, és hogy új otthonba vigye haza házastársát. A Pacific Links Foundation nevű vietnami szervezet alapítója szerint egy elrabolt vietnami lányért 3000 dollárt is megadnak, és keresik is őket, mert a vietnamiak és kínaiak között sok a kulturális hasonlóság.

Egy Nguyen nevű nő elmondta: 16 éves volt, amikor egy barátnőjének a barátja bedrogozta és Kínába csempészte. Házasságra akarták kényszeríteni. Ellenállni próbált, de elrablói verték, megvonták tőle az ételt és megöléssel fenyegették, végül beadta a derekát. Azt mondta, a ráerőszakolt férj kedves volt vele, de hiányzott neki az otthona és nem tudott együtt lenni egy idegennel, aki iránt nem érzett semmit. Végül a „férj” anyja visszaküldte őt az embercsempészeknek, akik visszafizették az érte kapott pénzt, majd belekényszerítették egy másik házasságba.

Munkát ajánlottak nekik

A riporterek találkoztak öt tizennégy éves lánnyal, akiket épp akkor akartak Kínába csempészni, de a rendőrök ezt megakadályozták. Elmondták: egy falubelijük jól fizető munkát ajánlott nekik Kínában. Erről nem szóltak a szüleiknek, megszöktek otthonról. A férfit, aki lépre akarta csalni őket, letartóztatták.

Vannak, akiket a vietnami rendőrök a kínai hatóságokkal együttműködve ki tudnak menteni, tavaly 109 nőt sikerült hazavinniük, és embercsempész köröket kerítettek kézre. Más nők saját maguk szöktek el a fogságból.

Nguyen és egy másik áldozat, Lan elmondta: ugyanabba a kínai városba kerültek, és két év után együtt sikerült megszökniük. Viszont mindkettejüknek gyermeke született, akiket hátra kellett hagyniuk. Lan azt mondta: ha egyszer újra látja a kislányát, szeretne tőle bocsánatot kérni, hogy elhagyta. „Remélem, jobb élete lesz ott” – mondta. Egyébként mindketten azt mondták, hogy az iskolában beszéltek nekik az emberrablásokról, de ők azt gondolták, velük ez soha nem fordulhat elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik