Nagyvilág

Iszlám harcosoknak öltöztek be és “Allahu Akbar”-t kiáltoztak Prága közepén – videó

Az Iszlám Állam terrorszervezet invázióját eljátszó performance-t tartott vasárnap a prágai Óvárosi téren egy ismert cseh iszlámellenes aktivista.

Martin Konvicka egy tevét vezetett be a térre, és a nyomában érkező katonai terepjárón iszlám harcosoknak öltözött férfiak voltak. Konvicka ezután a terepjáró platójáról kiáltotta ki, hogy az egyetemeket be fogják zárni, a könyveket elégetik, a nőket pedig korbácsolással és megkövezéssel fogják büntetni.

A performance többi résztvevője, Allahu Akbar kiáltások közepette, játékfegyvereivel lövöldözni kezdett a levegőbe,

kisebb pánikot keltve az Óvárosi téren időző külföldi turisták egy részében, míg mások felszabadultan mulattak.

A köztéri előadásnak a rendőrség vetett véget, amikor a csoport tagjai egy fogoly kivégzését készültek eljátszani.

Konvicka utóbb sikernek nevezte az előadást, amellyel – mint azt a CTK hírügynökségnek elmondta – sokkolni akarták az embereket, hogy a radikális iszlám veszélyeire figyelmeztessék őket. Azt állította, hogy akciójukat egyeztette a városházával és a rendőrséggel is. A hatóságok ezt nem erősítették meg.

A rendőrség szóvivője elmondta, vizsgálják, hogy a szervezők nem követték-e el a pánikkeltés bűncselekményét.

Az ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) vezetője, Petr Fiala nyilatkozatában elfogadhatatlan szélsőséges megmozdulásnak minősítette az eseményt. Jirí Pospisil parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter Konvickáról és támogatóiról azt mondta, hogy

egy ilyen csoportosulásnak semmi keresnivalója nincs a politikai színtéren.

Milan Chovanec szociáldemokrata párti (CSSD) belügyminiszter viszont Twitter-oldalán a politikai és állampolgári ostobaság bemutatójának nevezte az eseményt.

Konvicka évek óta élesen támadja a muszlimokat és az iszlám vallást, és Iszlámellenes Blokk néven szélsőséges mozgalmat indított, amely azonban idén tavasszal széthullott. Jelenleg a nevét viselő kezdeményezés vezetője, és jelöltette magát az őszi szenátusi választásokra.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik