Nagyvilág

Juncker: nem lehetetlen a török vízummentesség

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az ausztriai Alpbachban megrendezett Európai Fórumon azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy október 1-jéig az Európai Unió eltörölje a vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Törökország a terrorellenes törvényeket ne arra használja, hogy ártatlan tudósokat és újságírókat dug rács mögé, és az összes uniós elvárásnak teljesülnie kell.

Juncker arról beszélt, hogy erőt próbáló és kimerítő megbeszélései voltak mostanában a török elnökkel, és ha Törökország nem kapja meg a vízummentességet, akkor Erdogannak kell megmagyaráznia a török embereknek, hogy miért nem utazhatnak szabadon Európába.

Török politikusok korábban szószegéssel vádolták az Európai Uniót, azt állítva, hogy már nyárra vízummentességet ígértek a törököknek. A márciusban kötött megállapodásban viszont az szerepel, hogy mindkét fél felgyorsítja azoknak a lépéseknek a megtételét, amelyek a vízummentességhez szükségesek, majd a nyár elején Törökország volt az, amely kijelentette: szó sem lehet a terrorellenes törvények elvárt módosításáról.

Juncker Alpbachban Törökország uniós csatlakozási tárgyalásaira is kitért, és mint hangoztatta: a megbeszéléseket folytatni kell, de nem azért, mert Törökország öt vagy akár tíz éven belül csatlakozhat, hanem a folyamatos párbeszéd fenntartása érdekében. Korábban több uniós ország vezetője a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta a törökországi tisztogatások, valamint a halálbüntetés visszaállításának felvetése miatt.

A Bizottság elnöke kitért a migrációs válság és a terrorizmus kapcsolatára is. Elismerte ugyan, hogy a menedékkérők között terroristák is érkeztek Európába, de hangsúlyozta, hogy “sok terrorista már régebb óta itt volt, Belgiumban, Brüsszelben, Párizsban, Cannes-ban születtek, és a saját társadalmunk nevelte fel őket”.

Az unió további integrációjával kapcsolatban Jean-Claude Juncker valódi közös kül- és védelempolitika, és végső soron uniós hadsereg, de nem “klasszikus támadó hadsereg” felállítását is idővel szükségesnek nevezte. Az Egyesült Királyság kilépéséről a politikus ismét leszögezte: a britek csak akkor kaphatnak hozzáférést az unió egységes piacához, ha biztosítják a munkaerő áramlásának szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik