Nagyvilág

Szokatlan helyről menetettek ki hajótörött migránsokat

Hajótörött migránsok tucatjait mentett ki pénteken a görög parti őrség egy apró, elhagyatott délnyugat-görögországi szigetről, amely több száz kilométerre fekszik a szokásos migrációs útvonaltól. A hatóságok szerint a mintegy 70 menekültet szállító csónak péntekre virradóra futott zátonyra a Peloponnészoszi-félsziget délnyugati csücskében lévő Szapiéndza szigete mellett. Utasai a szigeten kerestek menedéket. A parti őrség a görög szárazföldre szállította a hajótörötteket, ahol regisztrálják őket.

A hajótörés helye meglepő, hiszen messze található az eddig ismert útvonalaktól. Szapiéndza már a Jón-tengeren található, míg a török partokról útnak induló menekültek és migránsok jelentős többsége keleten, az Égei-tenger szigetein éri el Görögországot. Korábban ugyanakkor már voltak hírek, hogy a szigorítások miatt egyes embercsempészek megkísérlik Törökországból egyenesen Olaszországba hajózni a migránsokat és menedékkérőket.

A hatóságok szerint az elmúlt nap során 261 migráns jutott el Görögországba. Ez a szám magasabb a korábbi becslésnél, amely legfeljebb napi 150 menekülttel számolt. Az illegális határátlépők többsége, 139 ember Leszboszra érkezett, a többiek pedig Híosz, Számosz, Lérosz és Kárpathosz szigeteken léptek partra. Az újonnan érkezőkkel a Görögországban rekedt migránsok száma már meghaladja az 58 ezer főt.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem 2000 illegális bevándorló jutott el Törökországból Görögországba. A megállapodás után számuk jelentősen mérséklődött, hivatalos adatok szerint napi átlagban áprilisban 121, májusban 55, júniusban 51, júliusban pedig 59 volt. Ezután, augusztus 13-áig ismét emelkedett számuk: naponta átlagosan mintegy százan érkeztek illegálisan Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik