Nagyvilág

Közbiztonság-erősítő csomagot jelentett be a német kancellár

Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják az életformánkat – mondta Merkel.

Átfogó közbiztonság-erősítő csomagot dolgoz ki a terrortámadások miatt a CDU-CSU pártszövetség – jelentette be Angela Merkel egy csütörtöki interjúban.

A német kancellár szerint a nizzai terrormerénylet, a müncheni vérengzés, valamint a würzburgi és ansbachi támadások után érthető, ha az emberek aggódnak és nagyon fontosnak tartják a biztonságot, de nem lenne helyes, ha az iszlamista terrorizmusra az életvitelük megváltoztatásával reagálnának. „Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat” – szögezte le.

A merényletek tanulsága alapján erősítenék a közterületi rendőri jelenlétet, kiterjesztenék a kamerás térfigyelő rendszereket, gondoskodnának arról, hogy a biztonsági szervek lépést tartsanak az internetes kommunikáció fejlődésével. „Mindent megteszünk a biztonságért, ami emberileg lehetséges” – mondta Merkel.

A menekültek társadalmi beilleszkedésével kapcsolatban elmondta: az emberek elvárják, hogy a védelemre nem szoruló emberek az ügyük elbírálása után távozzanak az országból, a maradók pedig beilleszkedjenek. A védelemre szoruló embereknek segítséget nyújtanak nyelvi és integrációs kurzusokkal, de el is várják tőlük, hogy megtanulják a nyelvet, betartsák a törvényeket és elkötelezzék magukat a német értékrend mellett.

A beilleszkedésre nem hajlandó emberekkel szemben az utóbbi hónapokban „szankciók egész katalógusa” készült, ami többek között a kiutasítás szabályainak szigorítását tartalmazza. A szilveszteri kölni történések hozadéka, hogy a korábbinál sokkal könnyebben ki lehet toloncolni a bűnelkövetővé váló külföldieket – jelentette ki a kancellár.

Azt mondta, az ügy másik oldala a küzdelem a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért, ebben fontos szerepe van az EU-Törökország megállapodásnak. Arra kell törekedni, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak emberhez méltó életlehetőséget. Nincs más megoldás, ha Németország csökkenteni akarja az érkezők számát, és figyelembe veszi, hogy a menekültek a szülőföldjük közelében gyakran sokkal jobban tudnak élni, mint attól több ezer kilométeres távolságra – vélekedett Angela Merkel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik