Nagyvilág

Csak a betegek rovására tudnának még jobban spórolni a kórházak

Szakadék tátong a „szakmailag lehetséges” és a „gazdaságilag megengedhető” gyógyítás között.

A visegrádi négyek közül Magyarország költi a legkevesebbet egészségügyre GDP-arányosan – írja a Népszabadság. A lap szerint ez az oka annak, hogy megint 50 milliárd forintra rúg a kórházak adóssága.

A Kórházszövetség elnökségi tagja, Tamás László János, aki a győri Petz Aladár Kórházat is vezeti, azt mondta: ennél jobban már csak a betegellátás rovására tudnának takarékoskodni. A győri intézmény az elmúlt években számos költségcsökkentő intézkedést hozott, hogy tíz százalék alatt tarthassa a lejárt szállítói tartozásállományt, de csak a jogszabályt meghaladó bérkiáramlás és nagyon kis hányadban a beszerzés, ahol takarékoskodni tudnak.

A kórházigazgató szerint sokat hallják, hogy ne küldjék felesleges vizsgálatokra a betegeket, de a tapasztalat szerint az elvégzett vizsgálatok nem feleslegesek, legfeljebb a velük járó költséget nem finanszírozzák. Az intézmény szervezési igazgatója, Skalitzky Zoltán ehhez hozzátette: az orvosnak kötelessége a kor színvonalán gyógyítani, ugyanakkor a „szakmailag lehetséges” és a „gazdaságilag megengedhető” gyógyítás között szakadék van.

Tamás László János úgy értékelt, hogy elkerülhetetlen az újabb adósságkonszolidáció, de ez csak úgy lenne eredményes, ha együtt járna az ellátórendszert és a finanszírozást érintő szerkezeti átalakítással és a forrásbővítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik