Nagyvilág

Gyújtóbombákkal ostromolják Szíriát

Az elmúlt héten legalább tizennyolc alkalommal vetett be gyújtóbombákat a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim és szövetségese, Oroszország a heves ostrom alatt álló észak-szíriai nagyváros, Aleppó és a közelében fekvő Idlíb felkelők kezén lévő területein - nehezményezte kedden a Human Rights Watch (HRW).

A New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet beszámolója szerint erre utalnak a támadásokról készített video- és fényképfelvételek, valamint a robbanószerkezetek maradványai. A csapásokban legalább tizenkét polgári lakos sebesült meg.

Steve Goose, a HRW fegyverszakértője arra szólította fel a szíriai és orosz kormányokat, hogy szüntessék be a civilek lakta térségek elleni gyújtóbombás támadásokat.

A gyújtóbombák különféle kémiai reakciók eredményeképpen nehezen eloltható tüzeket, és ezáltal súlyos égési sérüléseket okozhatnak.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke azt mondta, hogy az aleppói ostrom a modern történelem egyik legpusztítóbb városi konfliktusa.

A harcok jelentette közvetlen fenyegetésen túl olyan alapvető szolgáltatások, mint az ivóvíz vagy az elektromos áram hiánya súlyosbítja a helyzetet Aleppóban

– fejtette ki. Maurer hozzátette, hogy mintegy kétmillióan alig jutnak orvosi ellátáshoz a város területén.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit, s azóta a lázadók több offenzívát indítottak az ostromgyűrű áttörésére. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik