Nagyvilág

Török hírügynökség: Irakban is leszámolnak Gülen mozgalmával

Irak ankarai nagykövete szerint minden minisztériumban elrendelték a „szükséges lépések” megtételét.

A török állami Anadolu hírügynökség azt írja, hogy Irakban minden minisztériumban elrendelték, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a Törökország által a puccskísérlet szervezésével megvádolt Fethullah Gülen iraki tevékenységének felszámolása érdekében.

A tudósítás szerint Irak törökországi nagykövete azt mondta, hogy az iraki kormány teljes mértékben támogatja Törökország megválasztott kormányát és nem gondolják azt, hogy a puccsok bármi jót hoznának egy társadalom számára.

Hisham Ali Akbar Ibrahim Al-Alawi elmondta: Gülen „terrorszervezetként” emlegetett mozgalmának több iraki városban is vannak iskolái. Ugyanakkor Törökország nem csak az iskolák kapcsán kért együttműködést, hanem minden téren.

A nagykövet egyébként megkapónak nevezte, hogy a török politikai pártok és a társadalom legkülönbözőbb rétegei kiálltak „a demokrácia védelme” és a megválasztott kormány mellett, nézeteiktől függetlenül.

Törökország korábban a magyar kormányt is megkereste egy budapesti iskola bezáratása kapcsán, amelyről úgy vélik, hogy a puccsal vádolt hitszónokhoz kötődik. A kérést hazánk nem utasította el, vizsgálják, hogy lehet-e köze az intézménynek „terrorizmushoz”. Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég egyenesen azt mondta az Indexnek, hogy Törökországban nem lát antidemokratikus folyamatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik