Nagyvilág
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 12: Leader of the Social Democratic Party and the Vice Chancellor of Germany Sigmar Gabriel holds a press conference at SPD headquarters in Berlin, Germany on November 12, 2012. Mehmet Kaman / Anadolu Agency

Vita a burka betiltása, a kettős állampolgárság körül a németeknél

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 14. 13:49

Az alkancellár is bírálta Merkelt.

Az egész testet elfedő muzulmán női öltözék, a burka magánvéleménye szerint “szörnyű” ugyan, de betiltása nem segíti a terror elleni harcot – mondta a német alkancellár egy interjúban. Sigmar Gabriel, a jobboldali CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy CDU/CSU-s tartományi belügyminiszterek a következő napokban várhatóan kiadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben egyebek között sürgetik a burka nyilvános viselésének tiltását.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy a Németországba érkező emberek megértsék, a burkát “miért nem akarjuk ebben az országban”, de szerinte érvényes a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere okos mondata, miszerint

nem tilthatunk be mindent, amit nem tartunk helyesnek.

A szociáldemokrata politikus ezzel utalt a szövetségi belügyminiszter napokban bemutatott terrorellenes javaslataira, amelyek között nem szerepel a burkára vagy más hasonló öltözékre vonatkozó elem. A tiltás csak kiszorítaná a nyilvános térből a burkát viselő nőket, akik így “nem hagyhatnák el többé otthonukat”. Egy ilyen intézkedés a terror elleni harcban sem segít – mondta az alkancellár.

A kettős állampolgárságról, Erdoganról

Sigmar Gabriel bírálta a hét CDU-s, illetve a bajorországi CSU-s tartományi belügyminiszter formálódó javaslatcsomagjának a kettős állampolgárság korlátozásáról szóló elemét is. Az elképzelés szerint vissza kell állítani azt a 2014-ben eltörölt szabályt, hogy az unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják.

Szerinte a főleg török származású embereket érintő javaslat esetleges megvalósítása Recep Tayyip Erdogan malmára hajtaná a vizet. A török elnök “örvendezik”, ha Németországban ismét megosztottság jön létre törökök és németek között, és a náluk született vagy évtizedek óta itt élő emberekkel kialakul a viszály. Az alkancellár helyesnek nevezte, hogy Thomas de Maiziere ebben az ügyben sem helyezkedett a tartományi belügyminiszterek álláspontjára. Jelezte, az SPD nyitott a szövetségi belügyminiszter javaslatára, hogy vonják meg az állampolgárságot a terrort támogató vagy terrorszervezethez csatlakozó emberektől, ha a német mellett más állampolgárságuk is van.

Sigmar Gabriel kifejtette, hogy pártja a terrorellenes csomag további elemeit – egyebek mellett a szövetségi rendőrség létszámának növelését – is támogatni tudja. Azonban megismételte a CDU-elnök kancellárnak, Angela Merkelnek és a koalíciós társ pártszövetségnek címzett bírálatát, hogy nem elég kiadni a “Sikerülni fog!” (Wir schaffen das!) jelszót, tenni is kell a menekültválság megoldásáért, ezért inkább azt kell mondani, hogy “Megcsináljuk!” (Wir machen das!). Szerinte a kormány a CDU/CSU helytelen hozzáállása miatt sok időt veszített a válságkezelésben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.