Nagyvilág

Vita a burka betiltása, a kettős állampolgárság körül a németeknél

Az alkancellár is bírálta Merkelt.

Az egész testet elfedő muzulmán női öltözék, a burka magánvéleménye szerint “szörnyű” ugyan, de betiltása nem segíti a terror elleni harcot – mondta a német alkancellár egy interjúban. Sigmar Gabriel, a jobboldali CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy CDU/CSU-s tartományi belügyminiszterek a következő napokban várhatóan kiadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben egyebek között sürgetik a burka nyilvános viselésének tiltását.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy a Németországba érkező emberek megértsék, a burkát “miért nem akarjuk ebben az országban”, de szerinte érvényes a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere okos mondata, miszerint

nem tilthatunk be mindent, amit nem tartunk helyesnek.

A szociáldemokrata politikus ezzel utalt a szövetségi belügyminiszter napokban bemutatott terrorellenes javaslataira, amelyek között nem szerepel a burkára vagy más hasonló öltözékre vonatkozó elem. A tiltás csak kiszorítaná a nyilvános térből a burkát viselő nőket, akik így “nem hagyhatnák el többé otthonukat”. Egy ilyen intézkedés a terror elleni harcban sem segít – mondta az alkancellár.

A kettős állampolgárságról, Erdoganról

Sigmar Gabriel bírálta a hét CDU-s, illetve a bajorországi CSU-s tartományi belügyminiszter formálódó javaslatcsomagjának a kettős állampolgárság korlátozásáról szóló elemét is. Az elképzelés szerint vissza kell állítani azt a 2014-ben eltörölt szabályt, hogy az unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják.

Szerinte a főleg török származású embereket érintő javaslat esetleges megvalósítása Recep Tayyip Erdogan malmára hajtaná a vizet. A török elnök “örvendezik”, ha Németországban ismét megosztottság jön létre törökök és németek között, és a náluk született vagy évtizedek óta itt élő emberekkel kialakul a viszály. Az alkancellár helyesnek nevezte, hogy Thomas de Maiziere ebben az ügyben sem helyezkedett a tartományi belügyminiszterek álláspontjára. Jelezte, az SPD nyitott a szövetségi belügyminiszter javaslatára, hogy vonják meg az állampolgárságot a terrort támogató vagy terrorszervezethez csatlakozó emberektől, ha a német mellett más állampolgárságuk is van.

Sigmar Gabriel kifejtette, hogy pártja a terrorellenes csomag további elemeit – egyebek mellett a szövetségi rendőrség létszámának növelését – is támogatni tudja. Azonban megismételte a CDU-elnök kancellárnak, Angela Merkelnek és a koalíciós társ pártszövetségnek címzett bírálatát, hogy nem elég kiadni a “Sikerülni fog!” (Wir schaffen das!) jelszót, tenni is kell a menekültválság megoldásáért, ezért inkább azt kell mondani, hogy “Megcsináljuk!” (Wir machen das!). Szerinte a kormány a CDU/CSU helytelen hozzáállása miatt sok időt veszített a válságkezelésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik