Külföld
2789043 02/11/2016 February 11, 2016. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev is seen here at his Gorki residence outside Moscow during an interview with the German daily Handelsblatt. Ekaterina Shtukina/Sputnik

Medvegyev: megszakadhat a diplomáciai viszony Moszkva és Kijev között

24.hu
24.hu

2016. 08. 12. 17:45

Nem zárta ki az orosz-ukrán diplomáciai kapcsolatok megszakításának lehetőségét Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken egy Szocsiban megrendezett fórumon.

Nem szeretném, ha ez lenne a vége, ám ha nem lehet másként hatást gyakorolni a helyzetre, az elnök talán hozhat ilyen döntést

– fogalmazott a kormányfő egy kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, hogy megszakadhat-e a Moszkva és Kijev közötti diplomáciai viszony a krími ukrán diverziókísérlet után.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán jelentette be, hogy a Krímben ukrán diverzáns akciókat hiúsítottak meg, és ügynökhálózatot lepleztek le. Csütörtökön és pénteken az orosz televízióban bemutattak több diverzánsnak és ügynöknek mondott férfit, akik beismerő vallomást tettek.
Medvegyev az orosz állam és nép elleni bűncselekménynek nevezte az FSZB által jelentett ukrán akciókat, és sürgette azok szervezőinek és végrehajtóinak felelősségre vonását.

Ahogyan Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin orosz elnök), csak a sajnálkozásomat tudom kifejezni amiatt, hogy ilyen tevékenységet egy hozzánk közel álló ország vezetése szentesített, tekintet nélkül arra, hogy kapcsolataink most nem a legegyszerűbbek

– mondta.

Medvegyev gyakorlatilag megismételte Putyinnak azt az állítását, amely szerint a történtekkel Ukrajna vezetői a belső problémákról próbálják meg elterelni a figyelmet. Az orosz kormányfő szerint az incidens mindkét nép számára “nagyon sajnálatos”, emellett “erkölcstelen”, valamint “mélységes sajnálatot és elítélést érdemel”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon megosztott bejegyzésével arra figyelmeztetett, hogy az orosz-ukrán vízumkényszer esetleges bevezetése elsősorban Ukrajnát fogja sújtani a rengeteg (egyes adatok szerint 4 millió) Oroszországban dolgozó ukrán állampolgár miatt. Zaharova Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki interjújára reagált, amelyben az kijelentette, hogy szükség esetén Kijev engedélyéhez fogják kötni az oroszok beutazását rendjét.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó orosz honatyák felhívták a figyelmet, hogy az ukrán “provokációk” a diplomáciai viszony megszüntetéséhez vezethetnek, ami a vízumkényszer bevezetését vonhatja maga után.

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő “az őrültséggel határos kezdeményezésnek” nevezte az ukrán törvényhozás külügyi bizottságának a diplomáciai szakításra vonatkozó javaslatát. Peszkov szerint mindenképpen meg kell várni, hogy a legfelsőbb tanács határozzon a kérdésben.

Az ukrán parlament külügyi bizottsága március 30-án szavazta meg a diplomáciai kapcsolatok megszakítására vonatkozó indítványt. Klimkin külügyminiszter akkor a kezdeményezés ellen emelt szót, rámutatva, hogy a szakítás a kelet-ukrajnai válság rendezéséről folytatott tárgyalások keretének széthullásához vezet, és veszélyezteti a minszki megállapodásokat is.

Kijev már jóval az FSZB bejelentése előtt értésre adta, hogy nem kíván többé nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat fenntartani Oroszországgal, és hogy nem kívánja misszióvezetőként elfogadni a Moszkva által a posztra (nem hivatalosan) kijelölt Mihail Babicsot.

Ukrajna moszkvai képviseletét 2014 óta nagykövet helyett ideiglenes ügyvivő irányítja. Putyin elnök július végén váltotta le Oroszország kijevi nagykövetét, Mihail Zurabovot, aki 2009-ben, vagyis már jóval a Krím orosz elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása előtt került a diplomáciai képviselet élére.

Ukrajna egyébként tagadja, hogy diverzáns akciókat kezdeményezett volna a Krímben.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.