Nagyvilág

Szolgálaton kívüli rendőröknél is lehet majd fegyver Belgiumban

A biztonság fokozása és a rendőrök testi épségének védelme érdekében a szolgálaton kívüli rendőrök is maguknál tarthatják majd fegyverüket Belgiumban, írja egy francia nyelvű belga napilap.

A rendőrség szakszervezeteinek kezdeményezésére Jan Jambon belga belügyminiszterrel folytatott szerdai tárgyalásokat követően a rendőrség ígéretet kapott a tárcától a rendfenntartók civilben, szolgálaton kívüli fegyverviselésének engedélyezésére.

Stéphane Deldicque, a rendőrség egyik szakszervezetének szóvivője elmondta, hogy

az engedély meghatározott időre szól majd, de az idő alatt minden körülmények között viselhető lesz a szolgálati kézifegyver.

Megállapodtak arról is, hogy átfogó felmérés készüljön annak érdekében, hogy közösen végrehajtható védelmi és biztonsági intézkedéseket lehessen hozni egységesen az ország 189 rendőrségi körzetében.

A miniszter kabinetje ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja a fenyegetéseket elemző testület (OCAM) rendőrségre vonatkozó riasztási szintjeinek besorolását is, amely lehetővé tenné bizonyos további biztonsági intézkedések bevezetését akkor is, ha a testület nem emeli a fenyegetettségi szintet.

A lap úgy tudja, hogy felgyorsulhat a lőszerek közbeszerzési eljárása is. A rendőrség szerint a terroristák háborúba illő fegyverarzenáljával szemben a rendőrségnek nincs elég hatásos fegyverzete – írta a napilap.

(mti)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik