Nagyvilág

Görögországból Olaszországba szökött két török katonai attasé

A török külügyminiszter leszögezte: nem képzelhető el a szíriai politikai átmenet Bassár el-Aszaddal.

Az athéni török nagykövetség két katonai attaséja családjával együtt kompra szállt és Olaszországba szökött, miután hazarendelték őket a július 15-i puccskísérlettel összefüggő vizsgálatok keretében – közölte a török külügyminiszter.

Mevlüt Cavusoglu elmondta: felveszik a kapcsolatot az olasz hatóságokkal a diplomaták kiadatásáról, és a holland szerveket is értesítik, mert egyikük testvére ott él. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy két, Bangladesben szolgálatot teljesítő török diplomata New Yorkba szökött.

A külügyminiszter azt is mondta, hogy még mindig várja a választ Washingtontól annak a két török katonai parancsnoknak az ügyében, akik a NATO norfolki főhadiszállásán teljesítettek szolgálatot, de menedékjogot kértek az Egyesült Államoktól.

Cavusoglu azt is megjegyezte, hogy együttműködésre utaló jeleket lát Fethullah Gülen kiadatására vonatkozóan.

Arról is beszélt, hogy Törökország mostantól aktívan, harci repülőgépeivel vesz majd részt az Iszlám Állam elleni hadműveletekben. Kijelentette: a szíriai politikai átmenet Bassár el-Aszad elnökkel nem lehetséges. „Kizárt, hogy az a rezsim, amely 500 ezer embert küldött a halálba, tovább kormányozhassa az országot” – szögezte le.

A miniszter közölte: bár az elsődleges szövetséges mindig a NATO, védelmi kérdésekben Ankara NATO-n kívüli együttműködési lehetőségekre is nyitott. Mint mondta: Törökország a teljes védelmi rendszerét saját maga szeretné biztosítani, amihez a technológia rendelkezésére áll. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik