Nagyvilág

A falra másztak Trump miatt

Magyarázkodni kényszerült a republikánus elnökjelölt Clinton elleni fellépésre buzdító szavai miatt.

Donald Trump magyarázkodik megjegyzése miatt, mellyel a demokrata jelölt elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogató szavazókat. Azt állítja, nem a demokrata elnökjelölt elleni erőszakra, hanem arra buzdította a fegyverviselést támogatók népes táborát, hogy voksaikkal akadályozzák meg Hillary Clinton elnökségét.

A republikánus elnökjelölt cáfolta, hogy kijelentése miatt hivatalosan egyeztetett volna a titkosszolgálattal, ám szerdán este a CNN hírtelevízió – magukat megnevezni nem akaró titkosszolgálati forrásaira hivatkozva – azt jelentette, a titkosszolgálat munkatársai elbeszélgettek vele. Ennek dacára az amerikai sajtó szerint a titkosszolgálat “nem egyszer elbeszélgetett” Donald Trump kampánystábjával a republikánus elnökjelölt szavairól. Azt nem tudni, magával Trumppal egyeztettek-e, vagy csak a kampánycsapat képviselőivel, és mit hoztak Trumpék tudtára.

Donald Trump kedden arra buzdította a fegyvertartást támogatók nagy táborát, hogy “megvan az erejük”, és “lépjenek fel” Hillary Clinton ellen, mert ha ő lesz az elnök, akkor olyan liberális bírákat jelöl a szövetségi Legfelsőbb Bíróságra, akik eltörlik az alkotmány szabad fegyvertartását garantáló második kiegészítését. Trump magyarázkodása ellenére, a félreérthető megfogalmazás miatt, sokan nem hisznek neki. A friss közvélemény-kutatások – valószínűsíthetően már ellentmondásos megjegyzései miatt is – Trump támogatottságának visszaesését mutatták.

Michael Hayden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetője szerint egy közszereplő nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit kihallanak belőle. Sokan azt hallották ki Trump megjegyzéséből, hogy Hillary Clinton elleni erőszakra buzdított. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke – aki nemegyszer kritikus volt már Trumppal – úgy nyilatkozott: a republikánus elnökjelölt megjegyzései

úgy hangoztak, mint egy rosszul végződő vicc.

A titkosszolgálat még kedden este Twitter-üzenetben jelezte: “tudomása van” Donald Trump megjegyzéseiről. A republikánus elnökjelölttel általában rokonszenvező Fox-televízió elemzője, Karl Rove – George W. Bush elnök volt tanácsadója – szerdán este megjegyezte: eléggé szokatlan, hogy a titkosszolgálat a nyilvánosság előtt szerepel, bár hozzátette, hogy Trumpnak is vigyáznia kellene a szájára.

A kibontakozó vitában az NRA (az Országos Fegyverszövetség) hárommillió dollárt ajánlott fel Trump kampányára, majd maga Hillary Clinton is megszólalt az ügyben. Az iowai Des Moines-ban kampányolva közölte: fenyegetésnek minősíti a fegyverviselést támogatóknak szóló buzdítását.

A szavak számítanak, barátaim, ha az ember elnökségre pályázik, vagy az Egyesült Államok elnöke, akkor a szavaknak félelmetes következményeik vannak.

A demokrata elnökjelölt támogatói közül néhányan – például Michigan állam volt kormányzója, Jennifer Granholm – közben a nyíltan Clintont pártoló CNN hírtelevízióban már úgy vitatkoztak Trump kijelentéséről, mintha a republikánus elnökjelölt nyíltan Hillary Clinton meggyilkolására buzdított volna. Megszólalt a néhai Martin Luther King leánya, Bernice is, aki Twitter-bejegyzésében közölte:

Olyan vezető lányaként, akit meggyilkoltak, Trump megjegyzéseit ízléstelennek, zavarónak és veszélyesnek találom.

Szerdán délután egy ismeretlen férfi tartotta izgalomban a New York-i Manhattan negyedet, ahol az Ötödik sugárúton lévő Trump torony üvegpalotájára mászott fel, hogy “meglátogassa” Donald Trumpot. Az amerikai televíziók egyenes adásban közvetítették, ahogyan a férfi több mint két órán át kötelekkel araszolt felfelé, míg a 21. emeletnél a tűzoltóknak és a rendőröknek sikerült behúzniuk őt az épületbe.

A férfi személyazonosságáról semmit nem hoztak nyilvánosságra, a rendőrség csak annyit közölt, hogy az illető kutató, aki személyesen akart találkozni Donald Trumppal. A republikánus elnökjelöltnek ebben az üvegpalotában van a kampányközpontja, az irodája, és az utolsó öt emeleten a lakása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik