Nagyvilág

Trumpot azzal vádolják, hogy merényletre buzdított Hillary Clinton ellen

Arról beszélt, hogy a fegyvertartóknak kell megállítaniuk a demokrata jelöltet.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy merénylettel fenyegette meg demokrata ellenfelét, amikor azt mondta, hogy a fegyvertartók akadályozhatják meg Hillary Clintont abban, hogy olyan tagokat delegáljon a legfelsőbb bíróságba, akik eltörölnék a fegyvertartás jogát biztosító második alkotmánykiegészítést.

„Ha kijelöli a bíráit, nem tudtok semmit tenni. Habár, talán a fegyvertartók tudnának, nem tudom. De én most megmondom, hogy az egy szörnyű nap lesz” – fogalmazott a republikánus jelölt egy észak-karolinai kampánygyűlésen.

Hillary Clinton kampánymenedzsere szerint veszélyes Trump kijelentése. Egy olyan személy, aki az Egyesült Államok elnöke akar lenni, semmilyen formában nem utalhat az erőszakra – jelentette ki Robby Mook.

Egy alabamai republikánus szenátor, Jeff Session azt mondta: félreértelmezik Trump szavait, ő nem hiszi azt, hogy a jelölt merényletre utalt volna. Azt viszont elismerte, hogy furcsán fogalmazhatott.

Donald Trump a Fox News hírcsatorna műsorában arról beszélt, hogy ő arra gondolt, hogy a fegyvertartók mögött erős politikai mozgalom áll, és ha szerveződnek és szavaznak, meg tudják akadályozni a legfelsőbb bíróság befolyásolását.

Paul Begela, aki Bill Clinton elnöksége idején Fehér Házi tanácsadó volt, azt mondta: attól tart, hogy a felfokozott kampányhangulatban egy zavarodott személy merényletre való buzdításként értelmezi Trump szavait. A CIA és az NSA volt igazgatója pedig kijelentette: ha ezt a kijelentést valaki a kampánygyűlésnek helyt adó csarnok előtt tette volna, könnyen lehet, hogy egy rendőrségi kisbuszban találja magát, és a titkosszolgálat hallgatja ki.

Az egyik fegyvertartókat tömörítő szervezet, a National Rifle Association szóvivője azt mondta, a törvénytisztelő magatartást támogatják, és arra szólítják fel a második alkotmánykiegészítés támogatóit, hogy a szavazófülkében győzzék le Hillary Clintont(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik