Nagyvilág

Halogatják a venezuelai elnök leváltásáról szóló népszavazást

A hatalom arra játszhat, hogy ne kelljen előrehozott választást kiírni, egyszerűen az alelnök vegye át 2019-ig Nicolas Maduro helyét.

Idén már várhatóan nem tudja leváltani az ellenzék a Venezuelát romlásba taszító elnököt, Nicolas Madurót, a választási hatóságok által közzétett menetrend ugyanis gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy 2016-ban népszavazást tartsanak a rendkívül népszerűtlen államfő sorsáról.

A választás kiírásához második körben négymillió aláírást kell összegyűjteni, erre október közepén vagy végén nyílhat lehetőség. Ezt követően a választási tisztségviselőknek 29 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy igazolják az aláírások hitelességét, majd az ezt követő 90 napon belül írhatják ki a népszavazást.

Márpedig az időzítésnek nagy jelentősége van: ha még 2017. január 10. előtt megrendezik a népszavazást, előrehozott elnökválasztásra kerül sor, amelyen a jelenlegi állás szerint a szocialista ellenzék arathat győzelmet. Ha viszont később zajlik le a referendum, csak annyi történik, hogy az alelnök veszi át Maduro megüresedett székét 2019-ig. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik