Nagyvilág

Tétlenséggel vádolták a nemzetközi közösséget az ENSZ BT meghallgatásán

Ha három chicagói orvos el tud menni Aleppóba, a diplomaták is meg tudják tenni – mondta egy szír-amerikai orvos.

Kazettás bombák és vegyi fegyverek bevetése, egészségügyi létesítmények elleni támadások, elviselhetetlen szenvedés az ostromlott Aleppóban – ezek is szóba kerültek az ENSZ Biztonsági Tanácsának informális meghallgatásán, ahol a nemzetközi közösséget tétlensége miatt hibáztatták.

Egy szíriai-amerikai orvos, Zaher Sahloul elmondta: a kelet-aleppói egészségügyi létesítményeket folyamatosan támadják, amivel olyan helyzetet teremtettek, hogy az emberek olyan betegségekbe halnak bele, amelyek kezelhetőek lennének, ha rendelkezésre állnának alapvető orvosi eszközök. Sahloul utoljára júliusban járt Aleppóban. Elmondta: egy tízéves kislányt, akit kazettás bomba sebesített meg, ápolója ki akart menekíteni a városból, mert a gyógyszerhiány miatt életveszélyesre fordult az állapota.

„Nincs szükségünk imára, mutogatásra, elítélő közleményekre. Azt kérem, hogy találkozzanak az aleppóiakkal, és nézzenek rájuk emberként. A kislány megmentésén túl azt kérem, menjenek oda, találkozzanak az orvosokkal, ápolókkal, betegekkel. Ha három chicagói orvos meg tudta ezt tenni, maguk is meg tudják” – mondta Sahloul a diplomatáknak, majd diákat mutatott a sebesültekről.

Elmondta azt is, hogy csak 35 orvos maradt a városban, miközben több mint 250 ezren vannak Aleppo kormányerők ostromolta keleti részén. Ahogy arról korábban írtunk, tiszta ivóvízhez sem jutnak már a városban maradt emberek. Az ENSZ tűzszünetet követel, hogy lehetőségük legyen feltölteni az élelmiszer- és gyógyszerkészleteket.

A Szíriai Polgári Önvédelem tagja, Abdullah Nawhlu arról beszélt a Biztonsági Tanács előtt, hogy humanitárius katasztrófához vezet, ha folytatódik Aleppo ostroma. Nem tíz, ötven vagy száz, hanem 350 ezer emberről van szó, ha tragédia történik, az örökre szégyenbe hozza a humanitárius szervezeteket – mondta.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta: egységes és világos üzenetet kell küldeni, hogy az ostromoknak véget kell vetni, és semmi nem igazolja, hogy ártatlan embereket vágjanak el alapvető szükségleteiktől. Felhívta Oroszországot, hogy ne asszisztáljon az ostromokhoz, és használja fel befolyását, hogy a szíriai rezsim egyszer s mindenkorra hagyjon fel az ilyen akciókkal.

Oroszország azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy politikát csinál egy humanitárius kérdésből. Szerintük el kellene ismerni, hogy a szíriai humanitárius problémák fő okozója nem az, hogy az ország legitim kormányával terrorellenes akciókat hajtanak végre, és az orosz beavatkozás előtt ezek a kérdések senkit nem aggasztottak – mondta Vlagyimir Safrankov, Oroszország helyettes ENSZ-követe. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik