Nagyvilág

Maroknyian tüntettek Moszkvában az új terrorellenes törvény miatt

Egyebek mellett arra kötelezik a távközlési szolgáltatókat, hogy fél évig tárolják a telefonhívásokat.

Több százan tüntettek kedden Moszkvában egy új terrorellenes jogszabály ellen, amely az ellenzői szerint szembemegy az alapvető szabadságjogokkal, és könnyebbé teszi a hatalommal ellentétes véleményen lévőkkel való leszámolást.

A Szokolnyiki parkban tartott demonstráción részt vevők „Le a politikai elnyomással” és „Az elnyomás a saját népedtől való félelem” feliratú transzparenseket tartottak fel. Alekszej Navalnyij azt mondta, a 2011-2012-es, Putyin elleni tüntetésekből kell inspirációt meríteni. „Vissza kell térnünk az utcára, szabaddá tesszük Oroszországot” – mondta.

A tüntetés engedélyezett volt, a rendőrség csekély létszámban volt jelen. Négy évvel ezelőtt a Putyin-ellenes tüntetések több száz résztvevőjét vették őrizetbe, és hatalmas pénzbüntetésekkel igyekeztek elrettenteni a megmozdulásokon részt venni szándékozókat.

Az új terrorellenes törvény egyebek mellett kötelezi a távközlési szolgáltatókat, hogy fél évig tárolják ügyfeleik telefonhívásait, az általuk elküldött képeket és üzeneteket. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik