Nagyvilág

Szexuális bűncselekményekkel ötéves gyerekeket is vádolnak

gyermekbantalmazas(960x640).jpg (Array)
gyermekbantalmazas(960x640).jpg (Array)

Ugrásszerűen nő az iskolákban elkövetett szexuális bűncselekmények száma az Egyesült Királyságban. Míg a 2011-2012-es tanévben 719 esetet jelentettek, a tavalyiban már kétezret. Nemi erőszak, gyermekprostitúció, kiskorú elcsábítása: mind szerepelnek az ügyek között. Sok esetben az elkövetők maguk is gyerekek, néhányan közülük még csak ötévesek.

A bűncselekmények statisztikáit a Plan International UK nevű, gyermekvédelmi civil szervezet hozta nyilvánosságra. Lucy Russell, a szervezet egyik vezetője szerint az adatok rendkívül aggasztóak.

„Sajnos azt nem mondhatom, hogy a számok sokkoltak bennünket, hiszen gyakran halljuk brit lányoktól, hogy a szexuális zaklatás, és erőszak szinte mindennapos az iskolákban” – nyilatkozta Russel.

Egy nagy vihart kavart ügyben, egy ötéves lányt vádoltak meg azzal, hogy rátámadt egy kiskorú fiúra. Egy másik esetben egy ötéves kisfiút vádoltak meg egy ugyancsak ötéves kislány molesztálásával. A legfiatalabb áldozat csak négyéves, az ő esetében az ügy egyetlen részletét sem hozták nyilvánosságra, még azt sem, hogy a gyermek milyen nemű.

 

A Plan International kutatása alapján minden tanítási napon tíz gyanús eset történik. Az áldozatok 66 százaléka lány, az elkövetők 94 százaléka pedig fiú.

A gyermekvédelmi hivatal (NSPCC) egyik szóvivője így fogalmazott: „mélyen elgondolkodtató, hogy az utóbbi években fiatal emberek ezrei mondták azt, hogy szexuális bűncselekmények áldozatai lettek az iskolában. Azon a helyen, aminek menedékként kellene szolgálnia, ahol az ilyen szörnyűségektől is biztonságban vannak.

Az esetek egyre nagyobb száma arra kell, hogy késztesse a szülőket, és a hatóságokat, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, és hogy kettőzött erőfeszítéssel próbálják megvédeni a gyerekeket az iskolákban, és az iskolákon kívül is.”

Az oktatási hivatal szóvivője azzal árnyalta képet, hogy szerinte az iskolákban valójában nagyon kevés bűncselekmény történik, a statisztikán viszont sokat ront, hogy minden gyanús esetet kötelező jelenteni a rendőrségen. „Minden lehetőséget megragadunk, hogy emeljük a személyes, a társas, és egészségügyi nevelés színvonalát” – tette hozzá.

(Sky News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik