Nagyvilág

Nincsenek csodák, a kínai óriásbusz is csak szemfényvesztés lehet

Valami bűzlik a kínai óriásbusz körül, sőt, úgy tűnik, a jármű méretéhez méltó átverésről lehet szó. A Sanghaiist cikke szerint bár a világsajtó lelkendezve számolt be az autók fölött közlekedő, 1500 utas szállítására képes TEB (Transit Elevated Bus) bemutatójáról, sorban esnek ki a csontvázak a szekrényből.

Az inkább vonathoz hasonlatos járműről a fejlesztők a múltheti bemutató után teljesen más hangneben nyilatkznak: szerintük a koncepció megvalósíthatatlan, konkrétan átverés, amely csőbe húzhatja a gyanútlan befektetőket.

A múltheti beszámoló szerint a “próbaüzemre” Qinhuangdao egyik negyedésben egy speciálisan előkészített 300 méteres szakaszon került sor. A város képviselője azonban tagadta, hogy bármilyen társulási vagy együttműködési szerződést aláírtak volna a fejlesztő céggel. A város egyik vezető közgazdasági tisztségviselője kijelentette: a fejlesztést még egyáltalán nem is engedélyezték. A cég később tisztázta, hogy valójában nem is próbaútról volt szó, a nagy csinnadratta egy belső vizsgálat része volt.

Már az állítólagos bemuttaóval sem volt minden rendben. A cég megszólalásával ellentétben az aszfaltra a “TEB első teszt” feliratot festették fel, ráadásul az óriásbusz egy óriási acélszerkezet mögött rejtették el. A gyanút erősíti, hogy a hely, ahol a buszfejlesztő cég alapkövet tett le, ma csak egy óriási lyuk a puszta közepén.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik