Nagyvilág

Németország örül a törökök és az oroszok közeledésének

Szerintük az uniós csatlakozási tárgyalásokat is folytatni kell Törökországgal, de a halálbüntetés nem jöhet szóba.

A német kormány üdvözli Törökország és Oroszország közeledését, és nem számít arra, hogy az változást hozna a NATO viszonyaiban – ezt mondta a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin keddre tervezett szentpétervári találkozójával kapcsolatban a szóvivő azt mondta: az 1952 óta NATO-tag Törökország fontos partner, és az is marad. Erre nézve semmiféle következménnyel nem jár, hogy a török légierő által tavaly lelőtt orosz katonai repülőgép ügye után ismét közeledik egymáshoz a török és orosz vezetés.

Sawsan Chebli kitért arra is, hogy Markus Ederer német külügyi államtitkár hétfőn Ankarában tárgyal, meglátogatja a parlament épületét is, amelyet a puccskísérlet során bombatalálat ért. A német kormány ezzel a látogatással is kifejezi szolidaritását Törökországban – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a puccskísérlet feltárásában be kell tartani a jogállamiság elvét.

A német álláspont az, hogy folytatni kell az uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, de a halálbüntetés visszaállítása a tárgyalások végét jelentené, mert az nem fér össze az uniós alapértékekkel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik