Külföld
Japanese Emperor Akihito delivers his opening address for the extraordinary Diet session at the National Diet in Tokyo on August 1, 2016. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA

Lemondana a trónról a japán császár

24.hu
24.hu

2016. 08. 08. 08:16

Ritkaságnak számító videóüzenetet intézett népéhez Akihito, Japán császára. A 82 éves uralkodó bejelentette, hogy kész lemondani a trónról, mivel aggódik, hogy kora és egészségi állapota miatt egy napon már nem lesz képes ellátni teendőit. A felvételt vasárnap készítették a császári palotában, és hétfőn, helyi idő szerint délután sugározták.

A császár lemondását jelenleg nem szabályozza törvény, ezt távozása előtt még meg kell alkotnia a parlamentnek.

Akihitót fia, az 56 éves Naruhito koronaherceg követheti a trónon. Utána viszont érdekes helyzet állhat elő, hiszen a trónörökösnek nincs fia, vagyis megszakad a férfijogú öröklési rend. Ahhoz, hogy az egyenesági öröklés fennmaradjon, módosítani kell a szabályokat, amelyek ma kizárják a nőági öröklést. Ha ezt megteszik, Naruhito után így lánya, Aiko hercegnő léphet trónra. Ha nem, akkor Akihito második fia, az 50 éves Fuhimoto, illetve az ő fia, a még csak 9 éves Hiszahito következik a trónutódlásban.

A japán császárt évszázadokon keresztül Földre szállt istenként tisztelték, hiszen az uralkodócsalád a legenda szerint Amateraszu napistennő leszármazottja. Az isteni származásról a második világháborús vereség után kényszerült lemondani az isteni eredetről, de továbbra is feltétlen tiszteletnek örvend. A nyilvánosság előtt csak ritkán jelenik meg, politikai hatalmat nem gyakorol.

Véghet ér a béke kora

A császár lemondásával a hagyományos japán időszámítás szerint egy korszak is véget ér. A korszakokat a császárok uralkodása alapján számítják, majd az uralkodó halála után őket magukat is a korszak nevén emlegetik. Akihito apját, Hirohito császárt például ma már Sóva névvel illetik, akárcsak a korszakot, amelyben uralkodott (az 1926 és 1989 közti éveket).

Ha Akihito meghal vagy lemond, véget ér a jelenlegi korszak, a Heiszei is, amelynek jelenleg 28. évében járunk. A szó jelentése némileg bonyolult, klasszikus kínai filozófiai művekből származik, de közkeletű jelentése „béke mindenütt”. Ez akár szimbolikus – és egyben ijesztő – is lehet, hiszen a modern világ valóban évtizedek óta békében él, és Akihito távozásával ez a kor érhet véget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.