Nagyvilág
Italian Prime Minister Matteo Renzi  speaks during a joint press conference with British Prime Minister Theresa May (unseen) in the garden of Villa Doria Pamphili before a meeting in Rome on July 27, 2016. / AFP PHOTO / TIZIANA FABI

Döntöttek a népszavazásról, amelyen az olasz miniszterelnök jövője múlik

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 08. 08. 15:50

A tervbe vett alkotmánymódosítás Matteo Renzi szerint kormányozhatóvá tenné Olaszországot, de lemond, ha nem fogadják el a választók.

Az olasz legfelsőbb bíróság hétfőn zöld utat adott annak a népszavazási kezdeményezésnek, amely Matteo Renzi miniszterelnök szerint politikai stabilitást adhat az országnak. A kormányfő azt mondta: ha a tervezett alkotmánymódosítás mögé nem állnak be a választók, lemond.

A referendum eredményeként átszabnák Olaszország ingatag politikai berendezkedését, amely miatt a második világháború óta egy kormány sem töltötte ki ciklusát. Még most sem látni, mi lesz a kezdeményezésből, a választók nagy része bizonytalan a kérdésben.

A tervbe vett reform részeként 315-ről 100-ra csökkentenék a felsőház képviselőinek számát, akiknek korlátoznák a beleszólását költségvetési kérdésekbe, és lehetőségüket a kormány megbuktatására. Növelnék a központi kormány hatásköreit, és kétkörössé tennék az alsóházi választásokat. Renzi szerint mindez végre kormányozhatóvá tenné Olaszországot.

Egyes ellenzéki erők szerint az alkotmánymódosítással olyan fékeket szüntetnének meg, amelyeket azért foglaltak törvénybe Mussolini uralma után, hogy megakadályozzák egy újabb teljhatalmú vezető felemelkedését. Ráadásul sok olasz arra használná fel a népszavazást, hogy Renzi személye ellen tiltakozzon.

A referendumra várhatóan a 2017-es költségvetés elfogadása után kerülhet sor. (Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.