Külföld

Ausztrál kutatók megtiltanák az éjfél utáni piálást

24.hu
24.hu

2016. 08. 08. 12:07

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos törvények szigorítását sürgetik melbourne-i kutatók egy friss felmérés adataira hivatkozva. A tanulmányt a melbourne-i LaTrobe és Deakin Egyetem kutatói készítették. Felmérésük szerint éjfél után óránként ugrásszerűen nő a részegek száma az ausztrál nagyváros szórakozóhelyein.

A kutatók inkognitóban mérték fel a helyzetet a város 62 bárjában az ittasság jeleit figyelve. A kásás beszédű, agresszív, dülöngélő és bútoroknak ütköző vendégeket keresték. Peter Miller professzor, a tanulmány társszerzője, a Deakin Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy eredményeik mindenképpen indokolnák az alkoholfogyasztás korlátozását. Éjfél után minden órában 11 százalékkal nő az erősen ittas személyek száma – mondta el a professzor hétfőn, és arra utalt, hogy az alkoholforgalmazás éjszakai korlátozása megoldást jelenthetne erre a problémára.

Sydneyben 2014 februárjában vezettek be korlátozást, amely érintette a kocsmák és klubok éjfél utáni nyitva tartását, korlátozta az égetett szeszesitalok éjfél utáni forgalmazását és hajnali három óráig engedélyezte “az utolsó pohár” ital felszolgálását. Miller szerint a sydneyi szabályozás “nagyon sikeres volt”, amit az is jelez, hogy jelentősen csökkent az ittasság miatti életveszélyes sérülések száma.

Marlene Kairouz, Victoria állam szeszesitalok és szerencsejátékok szabályozásért is felelős minisztere ugyanakkor kijelentette, hogy a hatályos alkoholforgalmi törvények hatékony ellenőrzése elegendő, nincs szükség a sydneyihez hasonló “alkoholtilalom” bevezetésére. Úgy vélte, egy ilyen törvénynek katasztrofális hatása lenne a város társadalmi és kulturális identitására. Mint mondta, azon fáradoznak, hogy Melbourne továbbra is napi 24 órában élő város legyen és ellenőrökkel biztosítják, hogy a szeszesital-forgalmazók betartsák a szabályokat. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.