Nagyvilág

Clinton örülhet, magabiztosan vezet Trump előtt

Két, friss felmérés szerint is jelentősen növelte előnyét Hillary Clinton demokrata elnökjelölt republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben. A McClatchy-Marist közvélemény-kutató friss adatai szerint 48:33 arányban vezet, vagyis 15 százalékpont az előnye, három ponttal több, mint múlt hónapban. Az NBC News és a Wall Street Journal megrendelésére készült másik felmérésben Clinton 9 százalékponttal, 47:38 arányban vezet, ami 5 ponttal jobb eredmény, mint júliusban.

Akkor sem változik jelentősen a helyzet, ha a kérdezőbiztosok egyéb jelöltek (Gary Johnson libertáriánus, illetve Jill Stein zöldpárti elnökjelölt) nevét is felajánlják lehetőségként: a McClatchy-Marist felmérésében Clinton előnye egy százalékponttal csökken, míg az NBC-WSJ felmérésben nem változik. Johnson az első felmérés szerint 10, Stein 6 százalékos támogatottságra számíthat.

Egy korábbi, a CNN által megrendelt felmérés szerint Clinton magabiztosan vezet több fontos, úgynevezett csatatér államban, így Floridában is. Ez azért fontos, mert az amerikai elnököt nem közvetlenül választják, hanem úgynevezett elektorok útján. Egy adott álla elektorai – akiknek száma a népességtől függ – mind arra szavaznak, aki az államban nyert.

Clinton immár a férfiak körében is sokkal népszerűbb, mint a több botrányos megszólalása miatt is nehéz helyzetbe került Trump. A republikánus jelölt két demográfiai csoportban bír kiemelkedő támogatottsággal: a fehét, főiskolai végzettséggel nem rendelkezők 46, míg a veterán katonák 47 százaléka támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik