Nagyvilág

Tovább rakétázik Észak-Korea

Hiába a tiltás.

Észak-Korea szerdán ballisztikus rakétát bocsátott fel az ország délnyugati részéből, amely a keleti partvidéken a tengerbe zuhant. Ezt a dél-koreai hadsereg vezérkara jelentette be.

A rakétakísérletet annak ellenére hajtották végre, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatokban tiltotta el Észak-Koreát ettől.

Két héttel korábban három Scud típusú ballisztikus rakétát lőttek fel, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak. Később az ország hatóságai azt közölték, hogy „színlelt megelőző csapást” hajtottak végre dél-koreai kikötők és repterek ellen.

Az északi rezsim nemrég megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Korea rakétaelhárító rendszert telepít saját területén.

A mostani rakétakísérlet után Japán tiltakozó jegyzéket intézett Észak-Koreához. A rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetében, 250 kilométerre Oga-félszigettől zuhant a tengerbe, amit az ország védelmi minisztere komoly fenyegetésnek minősített.

A japán kormány szerint a rakéta indítása a légiközlekedés és a hajózás biztonságát is veszélyezteti a térségben. Nakatani Gen, a védelmi tárca vezetője elrendelte, hogy a haderő maradjon riadókészültségben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik