Nagyvilág

Előzetesbe kerültek a fegyveres örmény túszejtők

Vasárnap ért véget két hétig tartó akciójuk egy jereváni rendőrkapitányság ellen.

Előzetes letartóztatásba helyeztek Örményországban hat fegyverest, akik részt vettek a jereváni rendőrkapitányság épületének megszállásában és az ott tartózkodók túszul ejtésében. A rendőrkapitányságot július 17 óta, múlt vasárnapig tartották megszállva.

Öt fegyverest vasárnap vettek őrizetbe. A hatodik megsebesült a lövöldözésben, őt kórházba vitték. Fegyverek és lőszerek törvénytelen beszerzése és birtoklása, valamint túszejtés miatt vádat emeltek ellenük.

A fegyveresek kilenc rendőrtisztet, köztük magas rangúakat ejtettek túszul, egy ezredest pedig megöltek július 17-én, mikor bevették magukat az épületbe. Előző nap egy másik rendőrt lelőttek.

A csoport eredetileg 31 fegyveresből állt, de négyen már korábban megadták magukat, húszan pedig akkor adták fel az akciót, amikor vasárnap a biztonsági erők páncélozott járművekkel jelentek meg. Követelésük az volt, hogy a hatóságok engedjék szabadon a politikai foglyokat, köztük Zsirajr Szefilján ellenzéki vezetőt. Két túszt még az első napon elengedtek, másik hármat pedig egy nappal később.

A túszejtők felszólították a lakosságot, hogy vonuljanak utcára, az elnök és a kormányfő lemondását követelve. Ennek több ezren tettek eleget több alkalommal is, időnként a rendőrökkel is összecsapva. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik