Külföld
A Palestinian boy poses next to a donkey in the Israeli-occupied West Bank area of Tubas, on July 19, 2016.
Israeli authorities say they round up wandering livestock in the interests of public safety, especially to reduce road accidents.Palestinians, however, see a policy aimed at pushing them out of the valley running along the border with Jordan.
The Israeli army has turned 18 percent of the West Bank into training grounds, according to United Nations data. Nevertheless, 6,200 Palestinians still live in such areas. 


 / AFP PHOTO / JAAFAR ASHTIYEH

A lefoglalt saját szamaraikat árulja a palesztinoknak az izraeli hadsereg

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 08. 03. 09:18

A palesztinok szerint ki akarják őket túrni a Jordán folyó völgyéből.

Negyven szamarat hirdetnek eladásra a palesztin újságokban. Ebben eddig nincs semmi rendkívüli, a hirdető viszont nem más, mint az izraeli hadsereg.

A palesztinok szerint ugyanazokat az állatokat akarják nekik eladni, amit Ciszjordániában, a Jordán folyó völgyében foglaltak le tőlük.

Az izraeli hatóságok szerint a közbiztonság érdekében foglalnak le állatokat, főleg azért, hogy megakadályozzák a közúti baleseteket. A palesztinok viszont úgy vélik, ezek az intézkedések is arra irányulnak, hogy kiszorítsák őket a völgyből, ahol értékes termőterületek vannak.

A hirdetés szövege szerint azokat a szamarakat árverezik el, amelyekért nem jelentkezett a gazdájuk. Ugyanakkor egy 26 falut tömörítő palesztin tanács vezetője azt mondta: nagyon sokba kerül visszaszerezni a lefoglalt állatokat, 150 ezer forintnyi összeget is kifizettetnének a palesztinokkal egyetlen szamárért.

Egy ciszjordániai gazdálkodó elmondta: Izrael gyakorlótérré nyilvánította lakhelyüket, bármikor megjelenhet a hadsereg, hogy kiutasítsa őket, az állatokat pedig teherautókra tereljék, mondván, zárt katonai zónában vannak. A Jordán folyó partjától kicsit távolabb azonban a palesztinok legnagyobb része már nem jut vízhez, csak jelentős összegekért cserébe. Van, ahol egy embernek naponta húsz liter jut, ami egyötöde az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi minimumnak.

Onnan, ahol egykor a gazdálkodó itathatta a teheneit, most vezetéken viszik el a vizet egy izraeli telepre. „Régen itt ittuk a vizet, amiben most a telepesek fürdenek” – mondta. (AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.