Nagyvilág

Visszautasította a német külügyminiszter a törökök fenyegetőzését

Azt mondta: világosak a vízummentesség feltételei, Törökország pedig vállalta, hogy teljesíti azokat.

A német külügyminiszter abszurdnak nevezte és elutasította a török kormány fenyegetőzését a menekültválság kezelésével kapcsolatos megállapodás felmondásáról. Frank-Walter Steinmeier a Rheinische Post című lapnak azt mondta: Törökország ismeri a vízummentesség megadásának feltételeit, és vállalta, hogy teljesíti azokat. Ez azonban nem történt meg maradéktalanul.

Steinmeier szerint teljesen világos, hogy az Európai Uniónak és Törökországnak is a közös megoldás az érdeke, „kölcsönös ultimátumokkal és fenyegetésekkel nem megyünk semmire”. Hozzátette: nem hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mi lesz, ha elbukik a megállapodás.

Az egyezményt be kell tartani, az EU-nak pénzt kell biztosítania a Törökországban élő menekültek elhelyezésére és oktatására, a törököknek pedig gondoskodniuk kell ezekről az emberekről – mondta a német külügyminiszter, hozzátéve, hogy Törökország tiszteletet érdemel, amiért rövid idő alatt rendkívül nagy számban fogadott be menekülteket.

Kitért arra is, hogy bár örömteli, hogy meghiúsult a törökországi puccskísérlet, minden határon túlmegy, ahogyan a török kormány reagál rá. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy állami tisztviselők, tanárok, bírók tízezreit bocsátják el, iskolák ezreit zárják be, és tucatjával veszik őrizetbe az újságírókat anélkül, hogy felismerhető lenne közvetlen kapcsolatuk a puccskísérlettel. Németország elvárja, hogy jogállami keretek között tisztázzák a felelősség kérdését – jelentette ki.

Steinmeier ismét megerősítette, hogy a halálbüntetés visszaállítása az uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésével járna, mert a halálbüntetés nem fér össze az európai értékekkel.

A török külügyminiszter még hétfőn, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban közölte: ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország „kénytelen lesz” elállni a menekültügyi megállapodástól. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik