Külföld
A member of the Syrian government troops walks past a banner bearing Islamic State (IS) group slogans in the damaged streets of the residential neighbourhoods in the modern town adjacent to the ancient Syrian city of Palmyra after they recaptured the UNESCO site from Islamic State (IS) group jihadists on March 27, 2016. 
Archaeologists were rushing to the ancient city of Palmyra on March 28, 2016 to assess the damage wreaked by the Islamic State group, after it was ousted by the Syrian army in a bloody battle.
 / AFP PHOTO / Maher AL MOUNES

Egy cseh kisvárosi gépész akart csatlakozni az Iszlám Államhoz

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 08. 02. 18:50

Keményen dolgozó, zárkózott embernek ismerték, akinek nincs kapcsolata az iszlám vallással, és a csehen kívül más nyelvet sem beszél.

Egy 25 éves kisvárosi gépész az első cseh, aki ellen vádat emeltek amiatt, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz – írja a New York Times. A Jan S.-ként említett, egyébként zárkózottnak mondott férfi januárban Szíriába próbált utazni, de Törökországban elfogták a hatóságok, és hazatoloncolták.

A férfit a cseh hatóságok is többször kihallgatták, de csak két héttel ezelőtt tartóztatták le. Először fegyveres bűnszervezetben való részvétellel gyanúsították, de végül terrorista cselekmény kísérlete miatt emeltek vádat ellene. Az illetékes pilzeni ügyészi hivatal nem adott bővebb tájékoztatást.

A cseh rendőrtiszti főiskola terrorizmus-szakértője, Marina Brzybohaty elmondta: egyelőre nem világos, hogyan radikalizálódott a cseh férfi, netán mentális problémák vezették-e ahhoz, hogy terrorszervezethez csatlakozzon, mindenesetre ez az eset is rávilágít arra, hogy Csehország sem védett a jelenségtől. „Németországban és Franciaországban láttuk, hogy az ilyen esetek elvezethetnek tényleges terrorcselekményhez is” – mondta.

A Mlada Fronta Dnes című cseh lap főszerkesztője szerint azt mutatják a történtek, mennyire erős az Iszlám Állam propagandája – még egy elveszett kisvárosi embert is megtalál, akinek semmilyen ismert kötődése nincs az iszlámhoz.

Jan S. egy autóalkatrészeket gyártó cégnél dolgozott. Szomszédai azt mondták, sokkolta őket a férfi letartóztatása, ők csendes, keményen dolgozó és félénk embernek ismerték meg. A helyi hírforrások szerint Jan S. a szabadideje nagy részét videojátékokkal töltötte, az Iszlám Állam propagandája pedig az interneten juthatott el hozzá. Egyébként nem beszél arabul, de még angolul sem.

Marina Brzybohaty szerint Jan S. az iskolapéldája annak, hogyan fordulnak az identitást és célt kereső, elveszett fiatalok az Iszlám Államhoz. A terrorszervezet propagandája olyan frusztrált embereket szólít meg, akik nagyon keveset tudnak az iszlámról, de kiutat keresnek reménytelennek vélt élethelyzetükből – mutatott rá. (A fenti kép illusztráció / Europress)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.