Nagyvilág

Arra kérik az ausztrálokat, hogy ne vicceljenek a jedi vallással

Ha sok ember tünteti fel magát jedi vallásúként a népszámláláson, téves adatok alapján fogják elkölteni az adófizetők pénzét – erre figyelmeztet egy kampány.

Kampány indult Ausztráliában annak érdekében, hogy az emberek a népszámláláson ne vallják viccből jedinek magukat. 2011-ben több mint 64 ezren tüntették fel jediként magukat, köztük Kate Sturgess is, aki most egy ateista szervezet vezetője.

Sturgess azóta meggondolta magát: ő vezeti a kampányt, amely most arra próbálja rávenni az ausztrálokat, hogy ne legyenek többé jedik, ha nem vallásosak, akkor a „Nem vallásos” mezőt jelöljék meg. Azzal érvel, hogy ha viccből megjelölnek az emberek egy vallást, akkor a népszavazás eredményéből az fog látszani, hogy Ausztrália vallásosabb, mint valójában, ami befolyásolja a politikai döntéshozatalt.

A Jedit és más, viccből megjelölt „vallásokat” ugyanis egy kalap alá veszik, és a statisztikákban „egyéb vallásként” tüntetik fel. Sturgess azt mondta: azért nem szabad elviccelni a népszámlálást, mert az adófizetőknek az az érdekük, hogy pontos adatok alapján döntsenek arról, mire fordítják a közpénzt. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik