Nagyvilág

Török miniszterelnök-helyettes: a kormány célja egy újabb puccs megelőzése

Törökország célja annak megelőzése, hogy a hadsereget még egyszer puccs végrehajtására használják fel indokolta hétfőn a török miniszterelnök-helyettes a hadsereg jelentős szerkezeti változásairól szóló, hét végén ismertetett kormányzati döntést.

Numan Kurtulmus egy kabinetülés után újságíróknak kommentálta a július 15-i sikertelen puccskísérlet megtorlásaként elrendelt legújabb intézkedéseket. Hét végén csaknem 1400 újabb katonát menesztettek a török biztonsági erőktől, továbbá bejelentették, hogy a hadsereg parancsnokai a jövőben a védelmi minisztérium alá tartoznak. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt is felfedte: szeretné, ha a nemzeti titkosszolgálat és a vezérkar főnöke is közvetlenül az államfőnek jelentene a miniszterelnök helyett. Ehhez alkotmánymódosításra lesz szükség, ami csak ellenzéki támogatással fog menni. A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a titkosszolgálat átszervezése is napirenden van.

Kurtulmus egyúttal bírálta azt a német döntést, amelynek értelmében megtiltották, hogy Erdogan vasárnap videokapcsolaton keresztül szóljon a támogatására szerveződött kölni tömegtüntetés résztvevőihez. A kormányfő helyettese szerint ez a lépés a “kettős mérce” érzetét kelti, és elfogadhatatlan. A német döntés miatt Ankara hétfőn bekérette a német nagykövetség vezetőjét.

Erdogan az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot tartja a július 15-i puccskísérlet felelősének, akinek feltételezett támogatói ellen a török hatóságok azóta tisztogatási hullámot indítottak és már csaknem 18 700 embert vettek őrizetbe. Ankara fellépését éles bírálatok érték az Európai Unióban.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik