Nagyvilág

Nem büntetné a családon belüli erőszakot az orosz homofób törvények anyja

Minden orosz kedvére verheti a házastársát és a gyerekeket, ha a Duma megszavazza Jelena Mizulina ultraordodox parlamenti képviselő újabb javaslatát. Könnyen előfordulhat, hogy így lesz, hiszen az orosz parlament Mizulina javaslatára szavazta meg azt is, hogy büntethető legyen a „nem tradicionális szexuális szokásokat népszerűsítő propaganda” terjesztése.

Oroszországban jelenleg bűncselekménynek számít a házastárs, illetve a gyermekek bántalmazása. A büntetése 40 ezer rubel (168 ezer forint), illetve 2 év börtön lehet. A képviselőnő szerint mindez abszurd, úgyhogy azt szeretné, ha a családon belüli erőszak a jövőben csak kihágásnak minősülne.

Pedig a civil szervezetek szerint, az orosz nők helyzete most sem éppen rózsás. Minden harmadik nőt bántalmaz a párja, az erőszakos bűncselekmények, és gyilkosságok 40 százaléka családon belül történik. A kormány egészségügyi bizottságának becslése szerint évente 14 ezer nőt öl meg a férje, vagy a partnere. A családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyek jelentős része ráadásul soha nem jut a hatóság tudomására.

Az utóbbi években egyre nagyobb a civil nyomás az orosz kormányon, a családon belüli erőszak visszaszorításáért. Alena Popova, nőjogi aktivista petícióját tavaly néhány nap alatt 170 ezer ember írta alá. A kormány tett is apró lépéseket: építettek például egy 35 szobás komplexumot a párkapcsolati erőszak áldozatainak.

(The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik