Nagyvilág

Hegycsúcsot ajándékoznának a norvégok a finnek szülinapjára

Sok norvég szerint ez nem nagy áldozat, a szomszédos ország viszont nagyon nagyra értékelné.

A norvég miniszterelnök szóvivője bejelentette: fontolóra vették, hogy hatalmas ajándékot adjanak Finnországnak függetlenségük kikiáltásának századik évfordulója alkalmából – egy egész hegycsúcsot.

Norvégiának ez nem lenne nagy áldozat: tele van az ország magas hegycsúcsokkal, ezernél is több az 1500 métert meghaladók száma. Finnország viszont nincs így eleresztve – legmagasabb pontja 1331 méterrel a Halti-hegy. Maga a hegy ennél magasabb, de a csúcsa már Norvégia területére esik.

Tavaly a Norvég Térképészeti Hatóság egy volt munkatársa, a 75 éves Bjørn Geirr Harsson vetette fel, hogy szép gesztus lenne odaadni a hegycsúcsot Finnországnak. Az ötlet akkor került nyilvánosságra, amikor a fia indított egy Facebook-oldalt „Születésnapi ajándéknak a Haltit” címmel.

Finnország jövőre ünnepli a századik évfordulóját annak, hogy kikiáltotta függetlenségét Oroszországtól. Harsson azt mondta: ahhoz, hogy Norvégia a hegycsúccsal ajándékozza meg a finneket, alig húsz méterrel kellene átszabni a határt. „Ez nekünk alig tűnne fel, de biztos vagyok benne, hogy a finnek nagyon nagyra értékelnék” – mondta a nyugdíjas térképész.

Harsson ötletét felkarolta a Norvég Térképészeti Hivatal, de a hegycsúcs közelében lévő területek politikusai is jelezték az oslói törvényhozás számára, hogy támogatják a kezdeményezést. Vannak ugyanakkor, akik szerint a terv a norvég alkotmány első cikkébe ütközne, ami kimondja, hogy az ország területe oszthatatlan és elidegeníthetetlen, de jogi szakértők rámutattak: számos kisebb határkiigazításra került sor az elmúlt időkben.

Erna Solberg miniszterelnök egy tévéinterjúban azt mondta: a kérdésben vannak jogi kihívások, neki pedig még nincs kialakult véleménye az ajándékozásról, de mindenképpen megfontolják. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik