Nagyvilág

Clinton: nem bízhatjuk Trumpra az atomfegyvereket

Élete legfontosabb beszédét mondta el Hillary Clinton a demokrata konvenció utolsó napján, ahogy formálisan is elfogadta a Demokrata Párt elnökjelölti címét.

Hillary Clinton beszédével zárult a Demokrata Párt négynapos elnökjelölő konvenciója Philadelphiában, amiben legalább annyit foglalkozott azzal, miért nem szabad rábízni az ország irányítását Donald Trump republikánus elnökjelölre, mint azzal, miért ő lenne a legmegfelelőbb ember az elnöki feladatok ellátására. Az “együtt erősebbek vagyunk” témára alapozott beszédében a demokrata elnökjelölt egyszerre igyekezett megnyerni magának a mérsékelt szavazókat, megszólítva a függetleneket és a Trumppal szemben gyanakvó republikánusokat, és előválasztási ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor támogatóit, akik nélkül nehezen tud majd nyerni a novemebri elnökválasztáson.

Hiba volt nevetni Trumpon

Clinton megosztó, félelemre építő jelöltként jellemezte Trumpot, aki olyan “szörnyű dolgokat mond”, amit nem engedhet meg magának senki, aki az Egyesült Államok vezetésére készül. “Sokan elkövették azt a hibát, hogy nevettek Trump kijelentésein”, azt gondolva, nem gondolhatja azokat komolyan – jelentette ki Cliton. Majd hozzátett: “A szomorú igazság az, hogy nincsen másik Donald Trump”, és a republikánus elnökjelölt valójában olyan “bigott és fellengzős”, mint aminek látszik.

A demokrata elnökjelölt szerint Trump “nem ígér valódi változást”, csak nagy kijelentéseket és “üres ígéreteket”, nincsen semmilyen terve az ország jobbátételére, és nem ad semmilyen megoldást a problémákra. Egyben teljesen felkészületlen arra a kemény munkára, amit az elnökség jelent, és túl szeszélyes ahhoz, hogy rá lehessen bízni az atomfegyvereket. Egy krízis idején nem lehet olyan ember a Fehér Házban, aki a legkisebb provokációra elveszíti a nyugalmát – jelentette ki.

Clinton igyekezett csökkenteni Trump üzletemberként elért eredményeit is, olyan embernek állítva be, aki nem törődik a munkásokkal, és csak saját érdekeit nézi. Megemlítette, hogy az Atlantic Cityben épített kaszinója után csődbe jutott kisvállalkozók és kifizetetlen munkásokat hagyott maga után, mert Trump nem volt hajlandó kifizetni őket, pedig meg tudta volna tenni. Majd odaszúrt neki azért, hogy nem amerikai munkásokkal, hanem olcsó külföldi munkaerőkkel készítteti termékeit. “Donald Trump azt mondja, újra naggyá akarja tenni Amerikát – kezdhetné azzal, hogy újra Amerikában kezd el dolgokat készíteni” – jelentette ki.

Progresszív választási ígéretek

Miközben Clinton igyekezett megnyerni magának a Trumppal szemben ellenséges, a jobbközépen álló konzervatívokat, a beszédében felvázolt választási ígéretek a Sanders-szavazóknak szóltak. Beszéde elején köszönetet mondott a vermonti szenátornak, amiért “milliókat inspirált, főleg fiatalokat”, a társadalmi és gazdasági igazságosságot helyezve kampánya középpontjába, majd a Sanders-támogatókhoz szólva kijelentette: “A ti ügyetek a mi ügyünk.”

Beszédében megjelentek a Sanders-kampány alapját jelető ügyek, a Wall Street megregulázása, a leggazdagabb egy százalék megadóztatása, a megfizethető felsőoktatás, a diákhitelt nyögő fiatalok megsegítése, a klímaváltozás elleni küzdelem, a minimálbér megemelése és a megfizethető egészségbiztosítás bevezetése. Emellett a Trump legfontosabb választói rétegének számító közép- és munkásosztálybeli választókhoz szólva kikelt a munkahelyeket külföldre telepítő vállalatok és a szabadkereskedelmi egyezmények ellen, megígérte, hogy szembeszáll Kínával, elnökségének elsődleges céljának nevezve, hogy több amerikai munkahelyet teremtsenek.

Alig hallható tiltakozások

Bár Clinton kampánystábja tartott attól, hogy Sanders legkitartóbb támogatói meg fogják zavarni a demokrata jelölt életének legfontosabb beszédét, végül nem történt semmi komoly rendzavarás. Nem volt tömeges kivonulás, és csak pár tucatnyi Sanders-delegált fújolt olykor-olykor a beszéd közben, de az ő hangjukat a televíziós közvetítésekben már elnyomta a bekiabálásokra felzendülő “Hillary, Hillary” skandálás. Köszönhetően annak, hogy a Clinton-kampány jó előre felkészült erre, és a delegáltaknak kiosztották, milyen skandálásokkal kell elnyomni a Sanders-támogatók rigmusait.

A nap legnagyobb meglepetése

A négynapos demokrata elnökjelölő konvenció utolsó napja egy szempontból igazán figyelemreméltóra sikerült: gond nélkül elmehetett volna egy republikánus konvenciónak is.  Nem lehetett nem észrevenni a hazafiasság hangsúlyozását – amit a delegáltak áltak lelkesen lengetett amerikai lobogók is jól mutattak.

UNITED STATES - AUGUST 28: An attendee waves a large U.S. flag on day four of the Democratic National Convention (DNC) at Invesco Field at Mile High in Denver, Colorado, U.S., on Thursday, Aug. 28, 2008. Senator Barack Obama of Illinois will accept his party's nomination for Democratic presidential candidate during his speech at the stadium tonight. (Photo by Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images)
Egy résztvevő a demokrata konvenció utolsó napján (Fotó: Europress)

És felszólalók sora is olyan volt, mintha egy republikánus gyűlést néztünk volna: egy nyugalmazott tábornok veteránok gyűrűjében, szolgálat közben megölt rendőrök és a katonák családjai és Ronald Reagant dicsérő republikánusok. És közönség tapsban tört ki a konzervatívok által istenített Reagan, valamint John McCain, a 2008-as republikánus elnökjelölt nevének említésére, és egyperces néma csenddel emlékeztek meg a rendfenntartó erők szolgálat közben meghalt tagjairól.

A Nap Legemlékezetesebb Pillanatai

Ronald Reagan egykori szóvivője és szövegírója, a republikánus Doug Elmets: “Donald Trump, nem vagy Ronald Reagan”

Kareem Abdul-Jabbar úgy mutatkozik be, hogy “Michael Jordan vagyok”, mert Donald Trump ugysem tudja megkülönböztetni őket.

Khizr Khan, egy Irakban elesett és hősiességéért kitüntetett muzulmán amerikai katona apja felajánlja Donald Trumpnak, hogy kölcsönadja neki az amerikai alkotmányt, hogy olvassa el, mert azt látszólag soha nem tette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik