Nagyvilág

A német külügyminiszter óva intette Ankarát a halálbüntetés visszaállításától

Óva intette Törökországot a halálbüntetés visszaállításától pénteken Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy schwerini polgári fórumon.

A német külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a halálbüntetés nem egyeztethető össze az Európai Unió alapvető értékeivel. “Erről nem lehet tárgyalni” – jelentette ki. Szerinte a halálbüntetés visszaállítása a török uniós csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

Steinmeier ugyanakkor bejelentette: tanácskozni fog a kérdésről török kollégájával, Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel.
A német külügyminiszter emellett a jogállami alapelvek betartását sürgette Törökországban a meghiúsult hatalomátvételi kísérlet nyomán kialakuló helyzetben. Steinmeier szerint a török kormány által folytatott tisztogatás “minden mértéket felülmúl”. Ezzel arra utalt, hogy a török hadseregben, közigazgatásban, rendőrségnél, igazságszolgáltatásban és oktatásban emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá.

A július 15-i sikertelen puccskísérlet óta Ankara a halálbüntetés újbóli bevezetését tervezi. Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte: jóváhagyja az erre vonatkozó törvényt, amennyiben a török parlament azt megszavazza. Cavusoglu szerint ugyanakkor valószínűleg népszavazáson kéri majd ki az emberek véleményét a török kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik