Külföld

A menekülthullám megállt – mondja az EU-s biztos

24.hu
24.hu

2016. 07. 29. 14:30

A márciusi EU-Törökország megállapodás révén sikerült megállítani a Törökországon keresztül az Európai Unió felé irányuló menekülthullámot – jelentette ki az Európai Bizottság szomszédsági és bővítési ügyekért felelős tagja, Johannes Hahn a Süddeutsche Zeitung című német lapban pénteken megjelent interjúban. Hahn szerint nincs veszélyben a válság közös kezeléséről kötött megállapodás, és “Európának öntudatosan ki kellene mondania”, hogy a menekülthullám megállt.

Most a hárommillió menekült ellátásának pénzügyi terheit viselő Törökországnak kell segíteni – tette hozzá a biztos, aki szerint “udvariasan” szólva is “egész egyszerűen téves” Recep Tayyip Erdogan török államfő azon kijelentése, hogy az EU nem teljesíti a pénzügyi támogatásra tett vállalását. Az EU elsősorban a menekülttáborokat és a legnagyobb terheket viselő helyi közösségeket támogatja, és már több mint százmillió eurót kifizetett, “csak éppen nem Törökországnak, hanem civil szervezeteknek” – mondta az osztrák konzervatív politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU nagyszabású humanitárius menekült-befogadási programról is megállapodott Törökországgal, Hahn azt mondta: az a kérdés, hogy egyáltalán mennyi szíriai menekült akar az EU-ba menni, és kelet-anatóliai helyszíni tapasztalatai alapján úgy látja, hogy 50 százalék Törökországban akar maradni, 50 százalék pedig vissza akar térni hazájába a háború után. Hozzátette, hogy mindössze egy szíriai emberrel találkozott, aki Európába akart menni, ő is egészségi okokból.

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy a törökök és szírek kulturális és vallási háttere azonos, csak a nyelv választja el őket egymástól, ezért a hárommilliárd eurós támogatás egy részét nyelvtanfolyamokra kell fordítani, egy másik részéből pedig kisvállalkozások beindítását kell támogatni mikrohitelekkel.

Johannes Hahn a törökországi puccskísérlettel kapcsolatban azt mondta: bár személyesen úgy véli, az ankarai vezetés tevékenysége “aránytalan”, és naponta felteszi magának azt a “jogos kérdést”, hogy lehet-e Törökország valaha is uniós tagállam, de “feketén-fehéren tények” kellenek ahhoz, hogy az EU bármilyen lépést tudjon tenni.

Az újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitása a puccskísérlet ügyétől függetlenül sincs napirenden, de az “európai perspektívát” – a tagság megszerzésének lehetőségét – nyitva kell hagyni, mert az ösztönzi leginkább a demokratikus fejlődést Törökországban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.