Nagyvilág

Csak szarkazmus volt hackertámadásra biztatni az oroszokat

Megírtuk, hogy szerdán Donald Trump az oroszok segítségét kérte abban, hogy segítsenek neki előkeríteni Hillary Clinton eltűnt emailjeit. Trump most azt állítja, csak szarkasztikus volt, amikor hackertámadásra biztatta Oroszországot.

Donald Trump próbálta védeni felháborodást kiváltó szerdai mondatait – amelyek miatt a hazaárulás vádja is érte őt -, s úgy fogalmazott: “természetesen a szarkazmus” beszélt belőle.

A republikánus elnökjelölt ugyanakkor megismételte: nem tudni, hogy ki hajtott végre hackertámadást a demokraták országos bizottságának szervere ellen, amelynek következtében napvilágra került több tízezer elektronikus levél. E levelek egy részét a hétvégén, éppen a demokrata konvenció előtti napokban hozta nyilvánosságra a WikiLeaks, s a kiszivárogtatások hátterében elemzők és titkosszolgálati szakemberek oroszokat sejtetnek. A levelek egy részéből egyébként az derült ki, hogy a demokraták pártvezetése Clinton javára és pártbeli kihívója,

Bernie Sanders vermonti szenátor kárára manipulálta az előválasztásokat. “Senkinek nincs elképzelése arról, hogy vajon Oroszország, Kína, vagy valaki más tette-e ezt. Ki tudja?” – fogalmazott Trump a Fox televízióban a hackertámadásról. Majd hangsúlyozta, hogy az igazi problémát nem az jelenti, hogy hogyan kerültek nyilvánosságra ezek az e-mailek, hanem hogy mit tartalmaznak. “Vessünk csak egy pillantást arra, hogy mit is mondanak ezek az e-mailek, és ez bizony szégyenteljes!” – mondta Trump.

Közben Harry Reid nevadai politikus, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője azt javasolta, hogy – mivel Donald Trump a demokraták szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent – a titkosszolgálat ne lássa el őt az elnökjelölteknek járó napi információkkal, illetve ne valós, hanem álinfomációkat továbbítson neki.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik