Nagyvilág

Eltűnt maláj gép: a pilóta otthoni szimulátorán az Indiai-óceán déli részére való repülést tervezték meg

MH370-reunion(2)(430x286).jpg (Array)
MH370-reunion(2)(430x286).jpg (Array)

Az Indiai-óceán déli részére vezető utat tervezték meg a malajziai légitársaság több mint két éve eltűnt utasszállítóját irányító pilóta otthoni szimulátorán, közölte csütörtökön az eszközből kinyert adatok alapján a repülőgép felkutatásával megbízott hivatalok munkáját koordináló központ (JACC).

A JACC azt azért hozzátesz, hogy a szimulációs adatok nem bizonyítják, hogy a pilóta szándékosan zuhant volna a Boeing 777-es típusú utasszállító repülőgéppel az óceánnak a szimulátoron is szereplő részébe, ahol eddig a gép utáni kutatás is folyt.

Az MH370-es járat kapitányának repülésszimulátora azt mutatja, hogy valaki megtervezett egy utat az Indiai-óceán déli részéhez

– írta a Reuters brit hírügynökségnek küldött e-mailjében a JACC.

A szimulátor mindössze a tervezettség lehetősége irányába mutat, azt nem fedi fel, hogy mi történt valójában a repülőgép eltűnésének éjszakáján, ahogy azt sem, hol lehet a roncs

– írta korábbi közleményében a JACC.

A Boeing 777 típusú gép eltűnése a polgári légi közlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye. Az utasszállító Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, de nyoma veszett egy órával a felszállás után. Az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív és költséges kutatások egyelőre kevés eredménnyel jártak. Eddig összesen 135 millió dollárt (csaknem 38 milliárd forintot) fordítottak a vélt becsapódási helyszín körüli 120 ezer négyzetkilométernyi terület átkutatására nagyobb eredmény nélkül. Az MH370-es több darabját mosta partra a víz Afrikában, de a roncs holléte továbbra is rejtély. A gép lezuhanása óta több elmélet látott napvilágot arról, hogy egy vagy két pilóta, esetleg egy sem tartotta ellenőrzése alatt a gépet, amikor az óceánba zuhant. Egyes feltételezések szerint az utasszállítót megtámadták és eltérítették, miközben a nyomozók úgy gondolják, hogy valaki szándékosan kikapcsolta a helyzetjelzőt az irányváltoztatás előtt. Malajziai nyomozók 2015-ben azt állították, hogy a pilóták és a személyzet háttere makulátlan volt.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik