Nagyvilág
ISTANBUL, TURKEY - JULY 24:  Members of both the Republican People's Party (CHP) and President Erdogan's AKP Party wave flags during the "Republic and Democracy" rally held at Taksim Square on July 24, 2016 in Istanbul, Turkey. The rally organized by CHP Chairman Tekin Bingol, and supported by Justice and Development (AK) Party spokesman Yasin Aktay brought together supporters from both CHP and AKP political parties for the first time in history. The rally was held to protest the attempted coup on July 15.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

A török kormány nem engedi eltemetni a puccs résztvevőit

24.hu
24.hu

2016. 07. 28. 17:29

Kóbor kutyák menhelye mellett jelöltek ki külön temetőt Isztambulban az “árulóknak”, nevezetesen azoknak, akik a július 15-i elvetélt katonai államcsínyben a puccsisták oldalán estek el.

Az építkezés gyors volt, két nap alatt húztak fel a munkások egy alacsony kőkerítést egy kutyamenhely mögött, a temető bejáratánál pedig felállítottak egy táblát, amelyre fehér alapon fekete nagy betűkkel az “ÁRULÓK TEMETŐJE” szöveg került.

A hét elején már a temetőbe szállították az első halottat, Mehmet Karabekirt, aki kapitányi rangban szolgált a hadseregben, 34 évesen vesztette életét, két gyermek maradt utána.
A puccsisták oldalán 24-en haltak meg az államcsíny éjjelén.

Minden arra járó mondjon rájuk átkot, és ne hagyja őket sírjukban nyugodni!

Ezt a felhívást Isztambul polgármestere, Kadir Topbas intézte a lakossághoz kiegészítve azzal, hogy

aki nem tiszteli a nemzetet, az még sírjában sem nyugodhat.

Törökország Vallásügyi Tanácsa olyan rendeletet adott ki, amely szerint meg kell tagadni a gyászszertartást azoktól a halottaktól, akik megpróbálták megdönteni a kormányt.

Az ilyen szertartás a hívők feloldozására szolgál, márpedig ezek az emberek semmibe vették egy egész nemzet törvényeit, ezért nem érdemlik a felmentést

– fogalmazott a testület.

Az emberi jogok lábbal tiprását jelenti, ha megtagadják a tisztességes temetést

– fogalmazott Andrew Gardner, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet törökországi munkatársa, hozzátéve, hogy az ilyen intézkedések még feszültebbé teszik a társadalom hangulatát, tovább mérgezik az ellentéteket.

A kutyamenhely részéről egy felháborodott önkéntes tiltakozott a temető ellen. Szerinte

a menhelytől messze kellene eltemetni az árulókat, sőt, a legjobb az lenne , ha Törökországban sehol nem temetnék el őket.

A kóbor kutyák egyik önkéntes oltalmazója, egy 57 éves férfi azt mondta,

nincs helyük Törökországban! El kell égetni őket, hamvaikat pedig a tengerbe kell szórni. Ne maradhat utánuk semmi!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

embed:

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.