Nagyvilág

A török kormány nem engedi eltemetni a puccs résztvevőit

Kóbor kutyák menhelye mellett jelöltek ki külön temetőt Isztambulban az “árulóknak”, nevezetesen azoknak, akik a július 15-i elvetélt katonai államcsínyben a puccsisták oldalán estek el.

Az építkezés gyors volt, két nap alatt húztak fel a munkások egy alacsony kőkerítést egy kutyamenhely mögött, a temető bejáratánál pedig felállítottak egy táblát, amelyre fehér alapon fekete nagy betűkkel az “ÁRULÓK TEMETŐJE” szöveg került.

A hét elején már a temetőbe szállították az első halottat, Mehmet Karabekirt, aki kapitányi rangban szolgált a hadseregben, 34 évesen vesztette életét, két gyermek maradt utána.
A puccsisták oldalán 24-en haltak meg az államcsíny éjjelén.

Minden arra járó mondjon rájuk átkot, és ne hagyja őket sírjukban nyugodni!

Ezt a felhívást Isztambul polgármestere, Kadir Topbas intézte a lakossághoz kiegészítve azzal, hogy

aki nem tiszteli a nemzetet, az még sírjában sem nyugodhat.

Törökország Vallásügyi Tanácsa olyan rendeletet adott ki, amely szerint meg kell tagadni a gyászszertartást azoktól a halottaktól, akik megpróbálták megdönteni a kormányt.

Az ilyen szertartás a hívők feloldozására szolgál, márpedig ezek az emberek semmibe vették egy egész nemzet törvényeit, ezért nem érdemlik a felmentést

– fogalmazott a testület.

Az emberi jogok lábbal tiprását jelenti, ha megtagadják a tisztességes temetést

– fogalmazott Andrew Gardner, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet törökországi munkatársa, hozzátéve, hogy az ilyen intézkedések még feszültebbé teszik a társadalom hangulatát, tovább mérgezik az ellentéteket.

A kutyamenhely részéről egy felháborodott önkéntes tiltakozott a temető ellen. Szerinte

a menhelytől messze kellene eltemetni az árulókat, sőt, a legjobb az lenne , ha Törökországban sehol nem temetnék el őket.

A kóbor kutyák egyik önkéntes oltalmazója, egy 57 éves férfi azt mondta,

nincs helyük Törökországban! El kell égetni őket, hamvaikat pedig a tengerbe kell szórni. Ne maradhat utánuk semmi!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik