Külföld
Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts during a joint press conference with the Austrian Chancellor, in the Delegation Hall of the parliament building in Budapest, on July 26, 2016. / AFP PHOTO / PETER KOHALMI

Handelsblatt: Orbán Viktor az erős férfiak csapatába tartozik

24.hu
24.hu

2016. 07. 27. 13:47

A német sajtó Orbán Viktor kormányfő és Christian Kern osztrák kancellár budapesti találkozójával, a németországi támadásokkal és Donald Trump elnökjelöltté választásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.
Korábban a témában:

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Óvatos közeledés címmel közölt beszámolót a keddi Orbán-Kern találkozóról, amelyben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy

a két kormány a határ- és menekültpolitika körül kialakult súlyos viszály után a közeledés útjára lépett, amikor azonban a két kormányfő a megbeszélés után az újságírók elé lépett, megmutatkozott, hogy ez az út göröngyös.

A FAZ szerzője egyebek mellett hozzátette, hogy mindketten megdöbbenésüknek adtak hangot a keddi franciaországi terrortámadás miatt, de ellentétes tartalmú következtetést vontak le a migrációval kapcsolatban: az osztrák kormányfő a jobb integráció szükségességéről beszélt, a magyar pedig arról, hogy minden egyes migráns biztonsági- és terrorkockázatot jelent.

Ugyanakkor az év eleje óta a két ország azonos irányba mutató politikát követ, amely az uniós külső határok biztosítását és a nemzeti határ védelmét jelenti, szükség esetén kerítéssel, de az ügy lényegét és a retorikát tekintve “alapvető különbség” van a két kormány között:

Ausztria felső határt jelölt ki, amely felett nem fogad el menedékjogi kérelmet, Magyarország viszont egyáltalán nem akarja engedélyezni a bevándorlást, azzal az indoklással, hogy a menedékkérők biztonságos országokból érkeznek, és “ez a különbség akadályozza a kölcsönös megértést” – írta a FAZ szerzője.

A Die Welt című konzervatív lap online kiadásában a németországi támadások nemzetközi fogadtatásáról közölt összeállítást, amelyben kiemelték: az erőszak napjai után a világ másként tekint Németországra, és “sok országban megkérdőjelezik Angela Merkel befogadási politikáját, így Kelet-Európában, de az Egyesült Államokban is”.

Az összeállítás Magyarországgal foglalkozó részének szerzője, Boris Kálnoky kiemelte, hogy “az emberek mindenekelőtt azzal gondolattal reagálnak a németországi erőszakhullámra: jó, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönhetően nem német viszonyok uralkodnak náluk”.

A Handelsblatt című üzleti lap Donald Trump amerikai üzletember republikánus elnökjelöltté választásával kapcsolatban Az erős férfiak szövetsége címmel közölt vezércikket, amelyben a szerző, Torsten Riecke kiemelte, hogy

Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök lelki társak, és autokratikus személyi kultuszukkal egyáltalán nincsenek egyedül, mert Orbán Viktor, Hszi Csing-ping kínai elnök es Recep Tayyip Erdogan török államfő is az erős férfiak csapatába tartozik.

Közös bennük, hogy az “egyre összetettebb és bonyolultabb problémákra egyszerű választ adnak: saját magukat”.

A polgároknak csak bízniuk kell bennük, és aki ezt nem teszi, az a legjobb esetben szidalmazást kap, mint Trumpnál és Orbánnál, vagy börtönbe vetik, mint Putyinnál, Hszinél és Erdogannál

– írta a Handelsblatt szerzője. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.