Nagyvilág
Pro-Erdogan supporters gather during a rally against the military coup at Kizilay Square in Ankara, on July 25, 2016. 
Turkish authorities on July 25 issued arrest warrants for over 40 journalists in a new phase of the controversial legal crackdown after the failed coup against President Recep Tayyip Erdogan, sparking fresh alarm over the scope of the detentions. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Törökök millióit sodorhatta bajba a WikiLeaks

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 26. 17:12

A kormánypárttól kiszivárgott emailek között semmit nem találtak, ami közérdeklődésre tartana számot, ellenben rengeteg ember legszemélyesebb adatait hozták nyilvánosságra.

Alig néhány nappal a sikertelen puccskísérlet után a WikiLeaks mintegy 300 ezer emailt hozott nyilvánosságra, amelyeket a török kormánypárt szerveréről szivárogtattak ki. Az internetet szabályozó török hatóság azonnal letiltotta a hozzáférést a WikiLeaks-hez, amelyből arra lehetett következtetni, hogy az emailek kellemetlenek lehetnek a török elnök számára.

A szivárogtatást Edward Snowden és a nemzetközi sajtó is üdvözölte, anélkül, hogy lehetett volna tudni, mi van a török nyelvű adathalmazban. A Huffington Post azt írja: újságírók és aktivisták fésülték át az email-tömeget, és igazából nem találtak semmi közérdeklődésre számot tartót, az Erdogan belső köréhez tartozó emberek fel sem bukkannak az üzenetek között.

Persze a több százezer emailt még nem olvasták végig, de az elmúlt napok intenzív munkája semmilyen jelentős eredménnyel nem járt. Az üzenetek nagy része teljesen hétköznapi: lánclevelek, receptek, ünnepi jókívánságok, álláskereső üzenetek és hasonlók fordulnak elő közöttük.

Az viszont kiderült, hogy a WikiLeaks emberek millióit sodorhatta nagy bajba – az emailek között van ugyanis több millió ember, köztük szinte az összes török felnőtt nő érzékeny személyes adata. Az emailek között olyan táblázatokat találtak, amelyek a 81 török tartomány közül 79 összes női választójának névsorát, lakcímét, esetenként a mobiltelefon-számát is tartalmazzák. Azok esetében, akik tagjai a kormánypártnak, a személyi számot is feltüntették.

A Huffington Post szerzője szerint semmilyen indoka nem volt annak, hogy ezeket az embereket kitegyék a visszaéléseknek, zaklatásnak vagy még ennél is rosszabb cselekedeteknek. Emlékeztet: Törökországban évente nők százait ölik meg, többnyire volt férjeik vagy barátjaik, és ezrek menekülnek a bántalmazó kapcsolatokból titkos helyre.

Az is rendkívül veszélyes, hogy a listából kiderül, kik léptek be a kormánypártba. Az újságíró megjegyzi: bármennyire is elítéli Erdogan pártjának tevékenységét, semmi nem igazolja annak szükségességét, hogy ezeket az adatokat nyilvánossá tegyék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.