Nagyvilág

Robbantások a mogadishui repülőtérnél, tízen meghaltak

Két merényletet követtek el kedden reggel a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. Az egyik robbantás a mogadishui repülőtér felé vezető úton elhelyezett ellenőrzőpontnál történt, a másik pedig a reptér bejáratánál.

Az érintett területről füst száll fel, amit messziről is látni lehet. Itt van az Afrikai Uniói békefenntartóinak egyik bázisa is.

Az Afrikai Unió szóvivője elmondta, hogy az iszlamisták egyik célpontja a szervezetnek a repülőtér közelében található támaszpontja volt. Egyes források szerint az ENSZ aknamentesítő szolgálatának hivatala volt a másik célpont. Mohammed Husszein rendőrtiszt közlése szerint itt tízen – köztük hét ENSZ-alkalmazott – vesztették életüket, mikor egy szélsőséges a levegőbe röpítette magát és autóját.

A támadások elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab milícia jelentkezett, amely rendszeresen támadja a szomáliai kormányzat, illetve a nemzetközi szervezetek épületeit. A szomáliai szélsőségesek az iszlám törvénykezésen (saría) alapuló emírséget akarnak létrehozni az afrikai országban.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Szomália első elnökének nevét viselő Aden Adde Nemzetközi Repülőtér valóságos erődítménnyé változott, mióta az Afrikai Unió szomáliai erőinek (Amisom) legfőbb bázisa a közelben található. Az Amisom 22 ezer katonával segíti a törékeny szomáliai kormányt az al-Shabaab elleni harcban. A 2007-ben Szomáliába telepített misszió segítségével 2011 augusztusában sikerült kiűzni a szélsőségeseket a fővárosból. A milícia azóta jelentős mértékben visszaszorult, de vidéken még mindig komoly tartalékokkal rendelkezik.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Az AFP értesülései szerint a robbantásokban nyolcan haltak meg, más források szerint legalább tízen, az iszlamisták szerint tizenketten életüket vesztették.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik